Депутати Луцької міської територіальної громади колективно звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Читайте також: Єдиний тариф на газ: коли почнуть діяти нові ціни й скільки платити українцям

Відповідний проект рішення обранці громади прийняли на позачерговому засіданні Луцької міської ради сьогодні, 14 січня.

"Депутатський корпус Луцької міської територіальної громади, котрий представляє інтереси понад двісті тисячної громади вкрай стурбований ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах тривалого карантину, короновірусної інфекції, введення обтяжуючих законів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг  підготувала новорічний подарунок для населення піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги. В січневих платіжках українці в черговий раз побачать турботу та підтримку від найвищих керманичів держави. Як депутати представницького органу громади не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють наших виборців.

Ми звертаємо увагу, що державна політика у сфері житлово-комунальних послуг повинна базуватися на принципі регулювання тарифів з урахуванням досягнутого рівня соціально-економічного розвитку та природних особливостей  регіону. На сьогодні ми, як держава, володіємо потенціалом щодо повного забезпечення себе газом власного видобутку. А також можна використати можливість реалізовувати газ із підземних сховищ закуплений у літній період по закупівельній ціні.

Разом з тим, третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ і, як анонсовано, будуть зростати і надалі. Всі постачальники газу переглянули свої ціни і в середньому зростання по ринку склало 25%. Оптова ціна газу всередині країни встановлюється, виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, які на даний момент сформувалися в Європі. Ситуація, що склалася в енергетичній сфері держави спровокувала соціальний та інформаційний вибух.

Читайте також: Кабмін хоче запровадити держрегулювання ціни на газ на період карантину: скільки будемо платити

В період боротьби з пандемією коронавірусу, влада держави в першу чергу повинна дбати про своїх громадян, підтримувати бізнес, відновлювати економічну стабільність, віру і надію співвітчизників.

На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що може призвести до зростання соціальної напруги, Луцька міська територіальна громада висловлює протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію,  підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній й просить Президента України, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, НКРЕКП накласти мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення.

Переконані, що спільними зусиллями забезпечимо прозорість та ефективність енергетичної галузі України", – йдеться у тексті звернення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook