Часто жінки розповідають своїм близьким подругам про зміни, які їм доводиться переживати після 40 років, оскільки у жіночому організмі починається гормональна перебудова.

Читайте також: Розвінчали три поширених міфи про секс

Як увійти в новий етап життя без втрати краси, енергії, працездатності та здоров’я, розповідає гінеколог Луцької міської клінічної лікарні Олена Кропивська, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Жінки скаржаться на припливи жару, пітливість, прискорене серцебиття, проблеми з сечовипусканням, відчувають тривогу і страждають від безсоння. Ці симптоми часто призводять до депресій. Більшість жінок набирають вагу, зникає потяг до коханого чоловіка і з’являються проблеми в інтимному житті. Як наслідок, у багатьох сім’ях серйозно псуються стосунки, у жінки починаються проблеми на роботі.

– Клімакс – не хвороба. Це черговий і неминучий етап у житті кожної жінки. Після 40 років я радила б пацієнткам просто уважніше прислухатися до свого здоров’я і регулярно відвідувати лікаря. Спочатку звернутися до сімейного, який за потреби скерує до гінеколога, – наголошує Олена Василівна.

Під час консультації лікар обов’язково обговорить з пацієнткою її скарги і перенесені захворювання, проведе огляд, візьме мазки, скерує на УЗД органів малого тазу. У разі потреби гінеколог може призначити додаткові обстеження: УЗД молочних залоз або мамографію, лабораторні дослідження, консультацію ендокринолога або інших фахівців.

Читайте також: Назвали простий рецепт, як бути щасливим

Олена Василівна наголошує: терпіти дискомфорт в жодному разі не варто. Є безліч способів пережити цей період у звичному ритмі. Головне – не бути байдужою до свого здоров’я.

– Багато жінок помилково вважають, що після настання менопаузи нема потреби відвідувати гінеколога. А ті пацієнтки, які приходять на планові медогляди, кажуть: у цей період мучилися моя бабця, мама, і я перетерплю. Так, генетика має значення, але ж на вулиці ХХІ століття, є способи покращити якість життя, адже жінки такого віку ще ходять на роботу, – пояснює Олена Кропивська.

Згідно з медичними критеріями, клімакс настає у 47-52 роки. Однак буває дочасний – у жінок до 42 років, ранній – у 42-45-річних і пізній – після 52 років. Клімактеричний період триває 6-8 років. У цей час відбувається природний процес згасання репродуктивних функцій жінки. Прискорити настання клімаксу на кілька років можуть і деякі соматичні захворювання, особливо ендокринні (щитоподібної залози, гіпофіза тощо), а також прийом низки лікарських препаратів (зокрема антидепресантів, седативних засобів).

– Перший етап клімаксу – пременопауза. Жінка відчуває роздратованість, жар, хвилювання, плаксивість. Турбують підвищена пітливість, часті головні болі, перепади артеріального тиску, тахікардія. З’являється зайва вага, ламкими стають нігті, випадає волосся. Другий етап – менопауза. Припиняються місячні, непокоять сухість у піхві, нетримання сечі, часті позиви до сечовипускання, пролапси (випадання) внутрішніх тазових органів. До слова, у жінок, які курять, менопауза настає на 9 років раніше від норми. Останній етап клімаксу – постменопауза. Він настає через три роки після останньої менструації. У жіночому організмі відбуваються вікові структурні зміни. Лікарі діагностують остеопороз, цукровий діабет, ожиріння, ішемічну хворобу серця, гіпертонію, – пояснює гінеколог.

Читайте також: ТОП-6 несподіваних звичок, які прискорюють старіння

Щоб уникнути неприємних наслідків, жінка після 40 років має щорічно навідуватися до гінеколога. Адже лікування клімаксу – це насамперед його профілактика та вчасна діагностика. Лише лікар, а не подруга, підбере і порадить препарат, який полегшить перебіг клімаксу.

За словами Олени Кропивської, методи лікування клімаксу поділяються на гормональні та негормональні. Негормональні – фітотерапія, гомеопатичні препарати, ЛФК, спортивні заняття, йога, пілатес. Неодмінно призначають препарати кальцію, ліки для підтримання нервової та серцево-судинної систем. До гормональних належать препарати замісної гормональної терапії. Однак їх призначають лише після ретельного обстеження.

Наостанок медик радить жінкам стежити за своїм здоров’ям. Навіть якщо нічого не турбує, раз на рік викроїти час і прийти до лікаря. Бо коли організм почне сигналізувати болем, може бути пізно.

Оксана ХВЕДЧЕНЯ

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter