Львівські шахтарі, як і обіцяли, перекрили траси на Польщу в знак протесту проти невиплати зарплати та занепаду вугільної галузі. Всі шахти Західної України зупинилися. Гірникам заборгували за три місяці, а після обвалу на шахті "Лісова" два тижні тому і загибелі двох шахтарів до них приїжджав президент Зеленський, після чого скликав РНБО по шахтарському питанню, інформує Страна.ua.

Читайте також: Ціна на газ для населення: чому Кабмін видав нову формулу і скільки платитимуть українці

Шахтарі кажуть, що після візиту Зе і засідання нічого не змінилося – грошей їм так і не виплатили.

10 червня з ранку близько двохсот людей перекрили дороги, що ведуть до міжнародного пункту пропуску "Рава-Руська" на Львівщині. Люди ходять туди-сюди з шахтарськими прапорами по пішохідному переходу і пропускають тільки громадський транспорт і машини, в яких перебувають діти.

Серед автомобілістів шахтарська акція протесту викликала гнівну реакцію – мовляв, нехай блокують чиновників і своє начальство, чому повинні страждати прості люди, які змушені стояти в пробці і шукати об'їзні шляхи.

Читайте також: Зеленським задоволені більше 50% українців, а Порошенком, Гройсманом і ВР вкрай невдоволені

Шахтарі дійсно погрожують поїхати в Київ і пікетувати будинки прем'єра Володимира Гройсмана і міністра енергетики Ігоря Насалика, який пообіцяв виділити 300 млн грн на виплату шахтарських зарплат.

"По-перше, цих грошей вистачить тільки закрити борги за березень, а по-друге, крім грошей є і більш глобальна проблема – вугілля не відвантажують через те, що міністерство енергетики встановило ціну, за яку на ринку не готові платити. Ми готові самі продавати вугілля, без міністерства, а воно на це не йде", – сказав Андрій Хміль, шахтар з шахти "Степової", який страйкує.

За його словами, багато молодих шахтарі виїжджають на заробітки в Польщу, а решта терплять і перебиваються за рахунок села і рідні.

"Всі шахти ДП "Львіввугілля" зупинилися. Нам відступати нікуди! Будемо боротися до останнього! Дайте гроші на зарплати шахтарям і розвиток шахт", – такі гасла постять в соцмережах шахтарі.

Але потужний протест, як в 90-х, не виходить, стверджують гірники в соцмережах.

"Профспілковий рух розрізнений, немає солідарності і координації дій між трудовими колективами. Олігархат свою справу зробив", – нарікають шахтарі в соцмережах. Але обіцяють поскаржитися на владу в європейський суд з прав людини.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook