У понеділок, 1 червня, на українських водіїв чекає важливе нововведення – від цього дня в країні починає роботу система автоматичної фото- і відеофіксації порушень ПДР.

Читайте також: У Раді прийняли закон про скасування штрафних балів для водіїв за порушення ПДР: що це означає

Це означає, що в місцях найбільшої концентрації ДТП з тяжкими наслідками порушення правил дорожнього руху (ПДР) тепер фіксуватимуть спеціальні камери (системи автоматичної фото- і відеофіксації порушень ПДР Каскад), передає Новое время.

А порушникам ПДР будуть розсилати "листи щастя" – спеціальні повідомлення про штрафи поштою.

На першому етапі запрацюють камери в Києві та Київській області – їх встановлено вже 50, з них 20 в столиці та 30 в області. Загалом, за даними МВС, в Україні планують встановити близько 700 таких комплексів.

Порушення на дорогах вони реєструють в автоматичному режимі. Потім фото- або відеодоказ порушення відправляють у загальний центр обробки даних МВС та Національної поліції.

Далі оператори спеціальних центрів перевіряють зафіксовані системою порушення, визначають користувача транспортного засобу (звіряючи його марку, номер тощо) і складають повідомлення про правопорушення, скріплюючи його електронним підписом.

Потім у роздрукованому вигляді такий "лист щастя" відправляють власникові автомобіля. Водії також зможуть отримувати інформацію про свої порушення електронною поштою (якщо e-mail зареєстрований в МВС за спеціальною заявою), а також перевіряти такі дані онлайн:

в електронному кабінеті водія;

на сайті МВС.

Читайте також: Водіїв чекають нові зміни на дорогах: названа дата

На першому етапі штрафуватимуть лише за перевищення швидкості (більш ніж на 20 км/год – 255 грн; більш ніж на 50 км/год – 510 грн), а до кінця року – і за інші порушення ПДР.

Як очікують в МВС, нововведення має знизити смертність і травматизм в ДТП на українських дорогах. У 2019 році в ДТП в Україні загинуло 3454 особи, загалом за роки незалежності – понад 175 тис.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook