Сергій Пісачук – кандидат в депутати Верховної Ради України в одномандатному виборчому окрузі № 22 (м. Луцьк), судинний хірург Волинської обласної клінічної лікарні. Людина, яка з дня в день проводить надскладні операції і рятує людські життя. Знає проблеми медицини зсередини і хоче змінити ставлення держави та людей до цієї галузі. Йде у Верховну Раду, аби викорінити корупцію, допомогти Володимиру Зеленському змінити країну і надалі допомагати людям.

Читайте також: Кого Зеленський веде до Верховної Ради від Волині (фото)

Перша робота була в сільському ФАПі

Мій життєвий шлях розпочався в селищі Шацьк, звідки я родом. Після закінчення середньої школи навчався в Ковельському медичному училищі. Далі була спроба вступити до Львівського медичного інституту, але вона виявилася невдалою. Аби не втрачати рік даремно, я працював у ФАПі села Ростань Шацького району, але паралельно займався з репетиторами у Львові, що і допомого мені вступити до інституту та успішно його закінчити.

Наступні два роки проходив інтернатуру у Волинській обласній клінічній лікарні, де і працюю до сьогодні. Друге моє місце роботи в другій половині дня – Центр хірургії ока професора Загурського.

"А скільки ми вам винні?"

У 2015 році, знаючи мою життєву позицію, одразу кілька політичних сил запропонували мені балотуватися до Луцької міської ради, але я відмовився, про що потім шкодував. Адже бачив, що є реальні медичні питання, які я, як фахівець, міг би вирішити чи принаймні допомогти консультацією посадовцям управління охорони здоров'я.

З часом почало виникати питання: "Що змінилося за ці роки?" А нічого. Все те ж саме – ліжковий фонд, відсутність фінансування, а пацієнти змушені самі оплачувати  лікування. Найгірша фраза, яку я чув після операції: "А скільки ми вам винні?". І тебе це дістає, але ти стаєш заручником ситуації. Адже якщо хочеш мати звичайні людські блага, змушений вступати в гру під назвою "життя", кожного разу ламаючи себе.

Ще будучи депутатом Шацької селищної ради, я стикнувся з "договорняками" і бачив, як приймаються рішення. Для себе я зрозумів, що один у полі не воїн, тому потрібно йти не самовисуванням, а командою однодумців, від політсили, яка тебе підтримуватиме.

 

У парламенті буде реально велика сила

Я спочатку дещо з недовірою поставився до рішення Зеленського балотуватися, навіть подумав, що це може бути жартом. Однак, читаючи істерику провладних ботів в соцмережах задумався, а чому на успішного менеджера і ноумена, який наважився кинути виклик традиційним політикам всі так накинулися? Був, смішив, захотів і зміг створити команду. У нього вийшло. А раптом саме йому вдасться щось зробити в країні на краще.

Кажу собі: "Сиди вдома, займайся сім’єю, ходи на роботу". Але нічого не міняється. Це як кисіль, в якому ти довго варишся. Хочеш започаткувати свою практику, а це – дорого, долар росте, через безвіз молодь тікає з країни, стабільності ніякої немає. Ти абсолютно не впевнений у завтрашньому дні.

І тут мені запропонували долучитися до команди "Слуги народу". Я не відразу погодився. Але добре подумавши сказав: "Окей!". Впевнений, що нашому президенту під силу сформувати більшість в парламенті, яка зможе вирішувати проблеми.

Читайте також: Хто на Волині йде від "Слуги народу" по мажоритарних округах: список

Луцьк – це місто, в якому я живу

Над вибором округу, у якому балотуватимуся, я навіть не задумувався.

Це – місто, де живу я та моя сім'я. І не дивлячись на ті позитивні зміни, які відбуваються зараз в Луцьку, бачу масу проблем, які потрібно вирішувати. Я не спеціаліст в каналізації чи сміттєпереробці (цим повинні займатися фахівці і чиновники міської ради), але я спеціаліст в медицині і в цій галузі чудово знаю, що потрібно змінити, аби здоров'я кожного українця стало реальним державним пріоритетом.

Основний мій акцент – запровадження страхової медицини

Пройшовши до Верховної Ради, буду піднімати питання запровадження страхової медицини. Це основний мій акцент. Адже медична реформа триває, а її перша ланка уже починає шкутильгати. Обіцяні міністром Уляною Супрун великі зарплати сімейним лікарям уже виявилися не такими й великими. Анонсувалося 30-50 тис. грн, а маємо 12-16 тис., плюс оплата роботи санітарки та медсестри. Усе лишилося фактично на своїх місцях.

Страхова медицина має на увазі, що пацієнт сам сплачує якусь частину своєї зарплати на лікування. Але воно має бути поділене категорії – преміум, стандарт та мінімальний клас, і обов’язково має бути безкоштовний пакет медпослуг. Не важливо, яку людину привезли до лікарні. Йому повинні надати першу допомогу, ліквідувати загрозу життю, а тоді вже лікування залежатиме від наявності страховки. А не так, як буває у нас – немає грошей і тебе прогнали з лікарі.

Потрібні програми для діток з рідкісними захворюваннями та онкологією

Як депутат Верховної Ради я ініціюватиму і реально зможу проконтролювати проведення у лікарнях ремонтів з прозорими закупівлями. Необхідно позбутися цієї "совдепії" та обдертих стін у палатах. Ремонт – це не лише замінити вікна і закласти все плиткою, а зробити комфортні дитячі кімнати з нормальними меблями.

Також мене дуже турбує проблема рідкісних дитячих захворювань, яких щороку більшає. Для цих діток та й для дорослих має бути прийнята державна програма. Вони не повинні купувати ліки, які коштують немало, за власні кошти.

На часі актуальна програма для діток з особливостями психічного розвитку, зокрема створення безкоштовних кабінетів, консультацій спеціалістів. Окреме пріоритетне для мене питання, яке потребує комплексного державного вирішення – програма з дитячої онкогематології та онкології. Потрапивши в онкодиспансер, виходиш звідти з думкою, що дитина сьогодні ще ходить, а завтра її може не бути.

У медицині і поліції вирішуються людські долі

Обов’язково потрібно провести нормальну судову реформу. Адже, які б рішення не приймалися, суд може їх скасувати. Як би там прокурор і обвинувачення не старалися – суд відпускає на волю підозрюваних у резонансних убивствах і корупційних діяннях. Виходить, що ми утримуємо за кошти платників податків суддів, які на місцях реально поставали впливовими царьками і рішалами. І це має бути один з перших кроків нашого президента.

Читайте також: 5 партій проходять до Верховної Ради: нові результати соцопитувань

Взагалі у всіх правоохоронних органах потрібно провести величезну чистку. Нових працівників потрібно заохочувати не зарплатою, а соціальними пакетами. А саме: безвідсотковий кредит на житло, безкоштовне навчання в школах та університетах для твоїх дітей. Адже якщо поліцейський матиме нормальну зарплату і соціальний пакет, знаючи, що вся його сім’я застрахована, а держава сплачує всі страхові внески від нього, він не візьме хабар. У поліції і медицини є спільне – там вирішуються людські долі.

Я "за" зменшення кількості депутатів та зняття з них недоторканності

Як і більшість українців, я активно підтримую закон про зняття депутатської недоторканості. Давно потрібно було це зробити, адже багато людей йдуть до Верховної Ради, аби примножити свої статки, покривати бізнес чи корупційні діяння. Тому чинні депутати, які зараз так рвуться до корита, роками обіцяли позбавити себе імунітету, але навіть за рішення про позбавлення недоторканості і притягнення регіоналів і "розенблатів" у цієї парламентської більшості, яка позиціонувала себе, як проєвропейська, бо прийшла до влади на крові Майдану, не знаходилося голосів. Якщо я роблю все згідно закону, то чого мені боятися.

"Обіцяю тільки те, що я можу зробити реально і голосуватиму тільки так, як підкаже мені совість. Особливо за те, що принципове для мене: куди ми рухаємося, який вектор обере країна та мовне питання".

Першочерговим завданням новообраного парламенту буде спільна боротьба з корупціонерами і перемога у війні на сході! Потрібно об’єднуватися і спільно наводити лад не лише в медичній сфері, а й в країні в цілому. Адже тільки від нас залежить майбутнє держави!

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook