У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) розвінчали популярний міф про те, що на менінгіт можна захворіти через переохолодження. Насправді ж такая хвороба може бути спричинено збудниками інфекційних захворювань.

Читайте також: Українці, яким зробили два щеплення від COVID-19, можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Про це повідомили у пресслужбі відомства у Telegram.

Там нагадали, що усі мами лякають своїх дітей фразою «Не бігай з мокрою головою, захворієш на менінгіт».

«Ця фраза популярна увесь рік. Восени і взимку батьки сваряться з дітьми, які вибігають із школи без шапок. А влітку "лякалка" про мокру голову і менінгіт перебирається на пляжі. Так лякають дітей, які люблять стрімголов забігати у воду або відмовляються витирати насухо голову після купання», – сказано у повідомленні.

У МОЗ наголосили: менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини, яке може бути спричинено збудниками інфекційних захворювань. Також причинами менінгіту можуть стати і певні травми, рак, вживання деяких лікарських препаратів.

«Викликати менінгіт можуть як бактерії так і віруси, які потрапляють в кров, долають гематоенцефалічний бар’єр і спричиняють запалення мозкових оболонок. Особливо небезпечний бактеріальний менінгіт. Якщо пропустити початкові симптоми, без медичного втручання смерть може настати за кілька годин», – сказано у повідомленні.

Читайте також: У МОЗ назвали перевагу для повністю вакцинованих українців

Симптомами захворювання є висока температура, головний біль, болі в шиї при намаганні нахилити голову вперед, блювання, чутливість до світла.

Як захиститися від менінгіту:

  • Вакцинуйтеся. Вакцини захищають від таких збудників менінгіту як менінгокок, пневмокок, Hib-інфекція.

  • Дбайте про гігієну. Використовуйте посуд тільки для себе, не передавайте їх іншим людям. Збудники менінгіту передаються через слизові виділення із дихальних шляхів.

  • Дбайте про імунітет. Хороший сон, збалансоване харчування, регулярна фізична активність допомагають не просто добре почуватись, але й підвищують здатність організму протистояти хворобам.

Водночас у МОЗ підкреслили: занадто довге перебування у непрогрітій воді чи холодний вітер не стануть причиною менінгіту, але можуть викликати простуду або пневмонію.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook