Медики з'ясували, що неважливо, що пити спочатку, пиво або вино. Похмілля все одно не уникнути.

Читайте також: Залежність від смартфона: позитивні та негативні моменти цифрового світу

Неважливо навіть, чи змішує людина алкогольні напої взагалі, йдеться у Journal of Clinical Nutrition, пише Gazeta.

Похмілля виникає після зловживання алкогольними напоями. У багатьох країнах існує повір'я, що якщо пити пиво перед вином, то похмілля не буде.

Це вирішили перевірити медики з університету Віттен/Хердекке під керівництвом Кая Хензель. У 2016-2017 роках вони провели серію експериментів і порівняли, наскільки сильним буде похмілля, якщо люди будуть пити спочатку пиво, а потім вино, або навпаки. Для участі вони запросили 90 здорових добровольців у віці 19-40 років; 45 чоловіків, 45 жінок. Їх підбирали так, щоб кожні троє (в декількох випадках двоє) учасників були однієї статі і віку, приблизно однакової ваги, зросту, вони пили приблизно однакову кількість алкоголю і з однією і тієї ж частотою страждали похміллям. Добровольців випадковим чином розділили на три групи – дві експериментальні, по 31 людині, і контрольну, в якій було 28 учасників.

Добровольці з першої групи під час тесту спочатку пили пиво, потім вино, добровольці з другої групи - навпаки. Учасники з контрольної групи пили тільки пиво або тільки вино. Через тиждень експеримент повторили, але в групах змінювалася послідовність випитого алкоголю. Дослідники вимірювали у всіх учасників рівень алкоголю в диханні. Тести припинялися, коли рівень алкоголю після випитого пива ставав дорівнює або більше 0,05 відсотка (0,5 проміле), після випитого вина - дорівнює або більше 0,11 відсотка (1,1 проміле). Всього кожен доброволець випивав, в середньому, по 1,3 літра пива і 0,6-0,7 літра вина. Учасники контрольної групи випивали, в середньому, 2,6 літра пива або 1,2 літра вина. Співробітники пивоварної компанії, яка пожертвувала пиво, не брали участі в плануванні експерименту. Другим напоєм було місцеве біле вино.

Читайте також: Вчені назвали неочікувану користь відмови від алкоголю

Інтенсивність похмілля дослідники вимірювали за силою восьми симптомів. У їх числі були головний біль, нудота, запаморочення, спрага. Учасники оцінювали кожен симптом за шкалою від нуля до семи, а потім всі оцінки складалися.

Виявилося, що послідовність алкогольних напоїв або їх змішування в принципі, не впливають на інтенсивність похмілля. Майже всі учасники експериментів обидва рази оцінили силу свого похмілля приблизно однаково. Вчені не знайшли кореляції і між інтенсивністю похмілля і максимальним вмістом алкоголю в диханні. При цьому жінки в обох випадках скаржилися на більш сильне похмілля, ніж чоловіки.

Вчені застерігають, що не дивлячись на те, що вони не виявили кореляції між вмістом алкоголю в диханні і інтенсивністю похмілля, це не означає, що можна багато пити. Можливо такий кореляції немає взагалі.

"Справа в тому, що вживання занадто великої кількості будь-якого алкоголю може призвести до похмілля. Ви зможете точно передбачити, як ви будете почувати себе на наступний день, тільки оцінивши, наскільки ви п'яні, або хворієте ви. Ми повинні звертати увагу на ці ознаки, коли ми випиваємо", – говорить провідний автор дослідження Йоран Кьохлінг.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook