Попри домовленості із Президентом Володимиром Зеленським, питання закриття шахти № 9 "Нововолинська" залишається відкритим. Від Міністерства енергетики України у ДП "Волиньвугілля" надійшов лист, у якому йдеться про розробку документів та план передачі шахти № 9 "Нововолинська" на ліквідацію.

Читайте також: "Галубчік, пішли, щоб я тебе не виводив": поблизу Луцька на складах агропідприємства шукали ймовірну партію контрабанди (відео)

Про це розповів голова місцевого осередку Незалежної профспілки гірників України Сергій Макаров у студії БУГу.

За його словами, відкрито про закриття шахти в документах не вказано. В листі йдеться про підготовку документів та техніко-економічного обґрунтування до переведення шахти в реструктуризацію.

В листі Міністерства енергетики зазначено, що за результатами розгляду режимів роботи відокремлених підрозділів ДП "Волиньвугілля" відзначено низький рівень підготовки програм роботи шахти до кінця поточного року. Йдеться також про навмисну маніпуляцію очікуваними показниками результативності ведення фінансово-господарської діяльності.

Та згадується про ліквідацію копальні:

"Розробити та затвердити план-графік передачі ВП «Шахта № 9 «Нововолинська» на ліквідацію , надати на розгляд Міненерго проект помісячного кошторису доходів та витрат на стадії підготовки шахти до ліквідації (відповідно до вимог постанови КМУ від 21.02.2018 № 93) разом з відповідним проектом завдання на виготовлення проекту ліквідації шахти".

Ліквідація відбувається всупереч домовленостям з Президентом України та Прем’єр міністром, що поки не будуть створені нові робочі місця, підприємства вугільної галузі закриватися не будуть, зазначив Макаров.

"20-го серпня мала бути технічна нарда в Міністерстві енергетики по цим питанням, однак її перенесли. Мабуть, щоб не хвилювати колективи перед професійним святом Днем шахтаря.

Читайте також: Стало відомо імена посадовців, які вимагали відкати за реалізацію вугілля на Волині

На жаль, розуміння в керівництва Міністерства немає, люди просто хочуть заробляти гроші. За простих шахтарів ніхто не думає", – сказав голова профспілки.

На думку Макарова, на Волині вугільну галузь закривати не потрібно, навпаки, – відкривати. Для завершення будівництва шахти № 10 і переведення туди гірників, потрібно 1 млрд гривень.

"Для держави – це невеликі кошти, зате 1200 шахтарів будуть працевлаштовані. Та ми зараз чуємо за консервацію "десятки" сухим методом", – додав Макаров.

Керівники шахтарських профспілок вкотре звернулися до владних органів з проханням зберегти вугільну галузь Волині.

Нагадаємо, у липні відбулася зустріч генерального директора Волиньвугілля Юрія Благути із заступником Міністра енергетики Олександром Зоріним. Керівник вугільного підприємства зазначив, що під час засідання про закриття шахт не говорили.

"Йшлося про те, щоб внести корективи у плани на 2020-2021 рік. Про закриття ми не почули. Впевнений, люди будуть мати роботу", – зазначав Благута.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook