Серед завдань цьогорічного ЗНО з української мови та літератури знайшли "дивний" вірш, через який укладачів питань навіть запідозрили у корупції: мовляв, це було "секретне питання для своїх". Автором твору виявилася відома волинська письменниця Надія Гуменюк.

Читайте також: Степанов розповів, який вигляд може мати навчання у школах з 1 вересня

Розголосу ця історія набула завдяки допису у фейсбуці письменника Івана Андрусяка.

"Де його відкопали?"

Андрусяк називає вірш тоді ще йому невідомого автора "дивним стишком", "слабеньким стишком", "недолугим текстиком", "шедебром".

"Де його "відкопали"? Хто його автор? У чому "таємний задум" його з'яви в такому відповідальному тесті? Міністерство освіти і науки України надто вже вперто й підозріло мовчить з цього приводу..." – написав Андрусяк.

Він розповів, що намагався встановити автора, однак марно.

"Маю підозру, що це "творчість" самих укладачів питань для ЗНО. Якщо так – то на якій підставі вони його в тест "просунули"? Якщо ні - то чому приховують автора?" – запитує письменник.

«Але там є й іще гірше: "правильна" відповідь, яка невідь чому пов'язує цей недолугий текстик з Олесевими "Чарами ночі" - хоча насправді вони жодним чином між собою не пов'язані. Жодна притомна дитина цього "зв'язку" не побачить просто тому, що його не існує", – обурюється далі Андрусяк. 

І висловлює підозру: "це було "секретне питання для своїх"; себто цьогорічний тест містив "корупційну складову"".

Він попросив освітнього омбудсмена Сергія Горбачова допомогти підтвердити або розвіяти ці підозри, а також встановити автора вірша.

То чий же вірш?

Роз’яснення про автора вірша та про його доцільність у завданнях ЗНО дав Український центр оцінювання якості освіти.

Авторкою "дивного" вірша виявилася волинська письменниця Надія Гуменюк.

Ось як її характеризують в УЦОЯО:

"Надія Гуменюк – відома сучасна письменниця, поетеса, журналістка, лауреатка премій імені Лесі Українки, імені Олександра Олеся, імені Віктора Близнеця, імені Агатангела Кримського, імені родини Косачів; лауреатка, дипломантка численних Всеукраїнських літературних конкурсів "Золотий лелека", "Книжкова толока", "Ярославів Вал", "Коронація слова" та багатьох інших; володарка "Почесної відзнаки" Національної спілки письменників України, "Почесної відзнаки" Національної спілки журналістів України, Почесної відзнаки "Журналістська гідність".

Також наводять високу оцінку творчості Надії Гуменюк таких відомих літературознавців, як Микола Жулинський, Євген Баран, Микола Кодак.

Зазначають, що включений до тесту ЗНО-2020 вірш Надії Гуменюк "О панно Інно! Липень. Спека…" – зі збірки "Голос папороті" (Луцьк, 2009).

Читайте також: Де його "відкопали": письменник виявив дивний вірш серед питань цьогорічного ЗНО (фото)

"Це блискуча алюзія на одну з найкращих інтимних поезій Павла Тичини "О панно Інно…", – розповідають в УЦОЯО.

"Текст вірша легко сприймається, зручний в аспекті аналізу, має виразно окреслені площини для перевірки знання змісту програмового твору, а саме вірша П. Тичини "О панно Інно…", розуміння мотивів, знання й визначення художніх засобів у художньому тексті, знання й розуміння різновидів лірики, аналіз тематичної спрямованості твору", – кажуть в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Також тут наголошують, що всі тестові завдання розроблені групою авторів, серед яких доктори філологічних наук – професори провідних університетів, кандидати філологічних і педагогічних наук, заслужені вчителі України, педагоги-практики, а серед членів предметної фахової комісії з української літератури три доктори філологічних наук, два кандидати філологічних наук, учителі-практики, серед яких заслужений учитель України.

Після того, як в УЦОЯО оприлюднили роз’яснення, освітній омбудсмен Сергій Горбачов додав коментар до допису Андрусяка: 

"Мені цікаво зараз почути тих, хто цькував УЦОЯО за завдання та пані Гуменюк за цей текст. Іван Андрусяк та інші літератори, зможете повторити все це авторці в очі?".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook