Луцький блогер та громадський діяч Ілля Токаренко заступився за касирку одного з відділень "Укрпошти", яка обслуговує громадян спілкуючись на російській мові.

Читайте також: Луцький активіст потролив прес-секретаря губернатора Волині Павлову

Про це йдеться у блозі "Волинь_без_табу".

"Нещодавно викликало обурення ситуація у певної категорії населення, стосовно використання російської мови звичайнісінькою працівницею Луцького відділення Укрпошти. Але роздули це так, немов сталася непоправима помилка, через яку ми сьогодні загинемо. Як зазначалося, працівниця відмовлялася говорити Українською, але чи було це принципово", – пише Ілля Токаренко.

Для того щоб розібратися у ситуції він вирішив особисто прийти і поцікавитися у директора Волинського відділення Укрпошти Івана Шевчука про "роздутий" інцидент. 

Читайте також: Лучанин потролив голову ОДА Савченка (відео)

"І ось до чого я дійшов після розмови, це моя думка і я думаю що вона має право на життя.В нас чомусь не дуже хочуть зачепати цю тему, бо вважають що вона непотрібна. Непотрібна для кого? Бо в нас своїх проблем по горло? Ми щиро раді вітати вас! Ми один народ! Ми одна сім’я! Саме так заливався Фейсбук і. під такими лозунгами проходили семінари, цілі мітинги.

А що насправді? Приїхала людина з Донбасу. Жила у такому районі, де взагалі Української не вивчали. Має гарні характеристики, має розум і натхнення до праці, але з мовою проблема. Ну не знає її апріорі. Сама робота з людьми які спілкуються Українською допомагає. Да, вивчає! Можливо десь добре чи погано, бо робота, дім, сім’я. Але вивчає і це ключове. Я нагадаю про десяток тисяч людей які виїхали за кордон не знаючи мови.

Може давайте запропонуємо сусіднім державам депортувати всіх, чи заборонити працювати? Чи можливо десь не дають шанс на життя і роботу без знання мови? Всім дають, як і дають час на адаптацію та вивчення мови та культури. Так скажіть мені, якого милого Українець в своїй державі, має бути десь ущемлений в незнанні мови? Де були ці русофоби до початку військової агресії? У Верховній Раді! Що було зроблено до війни щоб популізувати рідну мову, відсторонитися від впливу росії? НІЧОГО…… Абсолютно нічого. Про що говорити?

Жодного депутата не перевчили, то що вже говорити за простих людей які проживали там, де російська мова була рідна? Можливо покажете мені курси україно мовні на Волині? Давайте з тими хто піднімає такі питання, сядемо і подивимося вклад цих людей в популяризацію мови, культури для переселенців. А хєра всім. Бо нема за цим всім жодно ідеологічного моменту, бо ідеологія за собою несе механізм створення державності а не критику неугодних. А може суть не в цій працівниці? А в дечому глибшому? Можливо хтось недоговорює в чому ситуація і ситуація в банальному", – підсумовує автор допису.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook