Нещодавно Центр громадського здоров’я Міністрерства охорони здоров’я України поділився інтерактивною картою не рекомендованих для купання пляжів та рекреаційних зон України. За даними лабораторних досліджень ЦГЗ у межах цих пляжів і рекреаційних зон значне мікробне забруднення за індексом лактопозитивних кишкових паличкок, а тому купатися в таких місцях може бути небезпечно.

Читайте також: На Волині озеру загрожує екологічне лихо

До списку не рекомендованих для купання потрапили і сім пляжів Волині, оскільки у воді під час лабораторних досліджень було виявлено значно більше ЛКП, аніж дозволено. Відзначимо, що максимально допустимий інедкс забруднення за цим показником 5000:

Ковельський міський пляж, ЛКП – 13000, перевищення норми у 2,6 рази;

Луцький центральний пляж на річці Стир, ЛКП – 7600, перевищення норми у більш ніж півтора рази;

Луцький пляж "Теремно" на річці Сапалаївка, ЛКП – 23000, перевищення норми у 4,6 рази;

Озеро Велище у селі Соловичі, ЛКП – 70000, перевищення норми у 14 разів;

Рекреаційна зона ставу села Локачі, ЛКП – 23800, перевищення норми у 4,8 разів;

Пляж "Оберіг", на озері Ухове поблизу села Уховець, ЛКП – 23000, перевищення норм и у 4,6 разів;

Ковельська рекреаційна зона на річці Турія, ЛКП 13000, перевищення норми у 2,6 рази.

Читайте також: На Волині втопився рибалка

Лактопозитивні кишкові палички – вид бактерій, що живуть в нижньому кишечнику ссавців. Присутність цих видів на поверхні водойм – загальний індикатор забруднення води фекаліями. Непатогенні штами цих бактерій заселяють кишково-шлунковий тракт організму людини та зазвичай приносять користь організму синтизуючи вітаміни й захищає від інших патогенних організмів. Одна при потраплянні в інші органи людини, навіть непатогенні штами здатні викликати серйозні захворювання. 

Серед йомвірних наслідків купання у забруднених водоймах: шлунково-кишкрові розлади, діарея, гастроентерит, перитоніт, бактеріальний простати, кольпіт, а у рідкісних випадках – менінгіт у дітей та новонароджених.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter