У випадку, якщо патріарх Філарет відмовиться балотуватись у предстоятелі нової автокефальної церкви розглядаються дві фігури його наступників – один з них митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

Читайте також: Стала відома дата Об'єднавчого собору українських православних церков

Про це йдеться у статті Української правди.

В медіа УПЦ КП постійно була представлена двома особами – власне самим Філаретом та речником КП архієпископом Євстратієм. Проте, всередині цієї структури є свої групи впливу, серед яких можна виділи дві потужні. Кожна з них має своє бачення про наступника, якщо таке питання буде розглядатись.

До першої групи впливу входить найближче оточення Філарета, а найпотужнішою фігурою в ньому вважають митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія, який є фактичною "десницею" Філарета – патріаршим намісником.

А от вже друга група впливу у середовищі Київського патріархату орієнтується на митрополита Луцького і Волинського Михаїла (в миру Зінкевич Тимофій Семенович).

Владиці Михаїлу 52 роки, він родом з Тернопільщини. Релігійну освіту здобув у навчальних закладах Московського патріархату: спершу закінчив Санкт-Петербурзьку духовну семінарію, а потім – Київську духовну академію.

Михаїл служив моряком на флоті, а на початку служіння працював у Почаївській лаврі. Але рукоположений був у 1997 році у Київському патріархаті дуже відомим митрополитом Луцьким і Волинським Яковом.

Читайте також: Томос для України: чи перейде країна на новий церковний календар

Останній був свого роду легендарною постаттю, співмірною з Філаретом, адже коли Митрополит Московського патріархату Філарет перейшов у Київський патріархат, то Яків був намісником у Почаївській лаврі і пішов за Філаретом. Щоправда, проросійськи налаштована братія лаври за намісником не пішла і вигнала його з обителі.

Якийсь час був єпископом Чернігівським і Ніжинським, аж поки у травні 2004-го не був призначений єпископом Луцьким і Волинським, яким залишається досі.

У січні 2009 року стає архієпископом, а ще через три роки – митрополитом.

Михаїл відомий своїм відкритим патріотизмом, він сам відспівує добровольців та учасників АТО, а його проповіді рясніють дуже різкими антиросійськими висловлюваннями. 

Митрополит Михаїл – дуже енергійний і навіть жорсткий, в позитивному значенні слова, церковний менеджер. Волинська єпархія під його керівництвом стала однією з найбільших та найпотужніших в КП. Владика може собі дозволити "підтримувати" кілька інших єпархій, де справи йдуть не так добре.

Читайте також: "А що, на Волинь труни не йдуть?" – митрополит УПЦ МП звинуватив Україну у війні на Донбасі

Як розповідають у навколоцерковних колах, розмови про те, що саме Михаїлу варто бути наступником Філарета, точаться уже дуже давно. Але зараз почали набувати цілком практичних обрисів.

Більше до митрополита Михаїла, ніж до митрополита Епіфанія, схиляється і частина перехідців з Московського патріархату. Однак патріарх Філарет швидше підтримує кандидатуру свого намісника, ніж дуже амбітного Михаїла.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter