Розглянули питання щодо ремонту автошляхів у Волинській області.

Читайте також: Пекельна ділянка: ведучі популярного шоу проінспектували найгіршу дорогу на Волині (відео)

Про це інформує пресслужба Волинської облради.

Депутати розглянули пропозицію своєї колеги Оксани Філіпчук, яку вона озвучувала у ході позачергової сесії обласної ради, що відбулась 14 січня 2021 року, стосовно необхідності ремонту дороги  Т-18-02 /М-07/ - Маюничі - Велика Осниця-Красноволя - Колки-/ Р-14/-Копилля-Рожище Торчин Шклинь - /Н-17/ на ділянці Рожище–Сокіл.

Розглянути можливість здійснити ремонт цієї автомобільної дороги члени профільної комісії рекомендували начальнику Служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолію Посполітаку, адже відповідно до статті 10 Закону Україні "Про автомобільні дороги", саме його відомство здійснює управління автомобільними дорогами загального користування державного значення в нашій області. Присутній на засіданні комісії Анатолій Посполітак у свою чергу розповів, що наразі Державне агентство автомобільних доріг України розробляє Постанову Кабміну, якою буде визначено перелік об’єктів, що ремонтуватимуться коштом держбюджету на загальну суму 24 млрд гривень. Він також зауважив, що минулоріч ця сума була в рази більша і становила 80 млрд гривень.

"По наших даних на нашу область із цієї суми буде виділено 600 тисяч гривень. У минулому ж році ми використали 1,5 млрд гривень. Варто зауважити, що ми сьогодні більше націлені на міжнародні та національні автошляхи. Виготовлення кожного проєкту ремонту дороги займає у нашої служби дуже багато часу, адже нам необхідно отримати велику кількість погоджень Укравтодору", – зауважив він.
Пришвидшити цей процес під силу органам місцевого самоврядування, на території яких є проблемні автошляхи.

"Ми дуже просили, аби замовниками на виготовлення проєктно-кошторисної документації ремонту доріг виступали територіальні громади. Тоді, нам не доведеться здійснювати погодження реконструкції дорожньої одежі, що затягує процес на місяці. Проведення тендерів- це теж болюча, яка також гальмує власне ремонтні роботи", – нарікає він.

Читайте також: Назвали найгіршу дорогу у Волинській області

Депутатка Оксана Філіпчук запевнила, що вже найближчим часом звернеться до керівництва Рожищенської територіальної громади із проханням посприяти  у виготовленні проєкту на ремонт цієї багатостраждальної дороги. За її словами, ця дорога уже перетворилась на напрямок, більше того з цього приводу назріває соціальний бунт.

Профільною комісією також підтримано пропозицію депутатки Світлани Крецу, стосовно ремонту автомобільної дороги протяжністю 22 км Т-03-06 /Т-03-02/ - Шацьк-Вілиця-Прип'ять -Любохини - /Т-03-08/, яку вона озвучила у ході третьої позачергової сесії обласної ради, що відбулась 14 січня 2021 року.

"В нас ситуація трохи краща, адже у нас виготовлений проєкт, який пройшов експертизу,  уже проведений тендер і ми маємо його переможця ремонтних робіт. Ми просимо включити цю дорогу в перелік і звісно виділити кошти", – наголосила присутня на комісії Світлана Крецу.

"На цю дорогу виділяється поки лише п'ята частина коштів, але для старту робіт вже на весні цього буде достатньо", – повідомив Анатолій Посполітак.

 Розглянули члени профільної комісії й звернення депутата Андрія Турака стосовно включення до Переліку об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонтів на 2021 рік ділянки автомобільної дороги протяжністю 4,5 км С 030205 /Н-17/ Угринів – Сенкевичівка, що на Горохівщині. За інформацією управління транспорту та зв'язку ОДА, цей автошлях попередньо включено до проєкту Переліку об'єктів, фінансування яких цьогоріч здійснюватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання доріг загального користування місцевого значення. Без дискусій депутати більшістю голосів погодили включення цієї дороги до відповідного Переліку на 2021 рік.

Підтримали члени комісії й звернення депутатки Оксани Філіпчук із проханням включити до Переліку об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонтів на 2021 ще однієї дороги місцевого значення, що на території Доросинівської ОТГ, колишнього Рожищенського району.

Читайте також: На Волині завершується ремонт міжнародної траси "Київ-Ковель-Ягодин" (фото, відео)

"Йдеться про ділянку дороги протяжністю 3 км від села Доросині до села Кияж. Стан цієї догои критичний, рейсові автобуси відмовляються там їздити. Це практично другий Сокіл. Бюджету Доросинівської громади непосильно виконати ремонт цієї дороги самотужки. А на скільки мені відомо, проєктно-кошторисна документація на її ремонт уже виготовлена", – наголосила депутатка.

У ході розгляду питання "Різне" члени профільної комісії  заслухали інформацію голови Мар'янівської ОТГ Олега Басалика стосовно ремонту дороги О 030210 між селами Широке і Бужани, що на Горохівщині. Нагадаємо, на сайті облради була зареєстрована відповідна петиція місцевих мешканців, що набрала понад 1000 голосів, а відтак це питання було розглянуте у ході третьої позачергової сесії обласної ради та прийняте відповідне рішення.  

Олег Басалик повідомив, що територіальна громада готова у 2021 році виготовити та оплатити ПКД на ремонт лише частини цієї дороги.  

"Загальна протяжність цієї дороги 12 км. Нам першочергово в цьому році слід відремонтувати частину дороги від села Мар'янівка до Бужан протяжністю 5,6 км,  що з'єднує 4 села і де проживає понад 2 тисячі населення. А іншу частину цієї дороги від Бужан до Ржищева ми будемо ремонтувати згодом", – сказав він.

Присутній на засіданні комісії голова обласної ради Григорій Недопад закликав Олега Басалика тримати це питання на особистому контролі та більш активно спілкуватись із місцевими мешканцями стосовно стану справ із ремонтом цієї дороги, а також співпрацювати із профільними відомствами виконавчої влади області.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook