Землю накриє потужна магнітна буря. За прогнозами фахівців, вона буде тривати рекордно довгий термін – приблизно три дні.

Читайте також: На Україну насуваються потужні магнітні бурі

Буря виникла через гігантську корональну діру на Сонці, звідки зі швидкістю 800 кілометрів на секунду виривається сонячний вітер. Взаємодія цього потоку зі спокійним сонячним вітром поблизу Землі і створює магнітне збурення, пояснює завідувач лабораторією Центру прогнозів космічної погоди ІЗМІРАН Анатолій Бєлов, передає "Главком".

Магнітні бурі можуть впливати на самопочуття метеозалежних людей. У такі дні традиційно зростає кількість викликів швидкої допомоги. Пацієнти скаржаться на головний біль, перепади тиску, аритмію.

Відзначимо, що від магнітних бур страждають не тільки люди, але і брати наші менші, наприклад, птахи. Оскільки їх внутрішня "навігація" пов’язана з магнітними полями, буря може збити зграї з потрібного маршруту. Відомі випадки, коли фламінго замість Єгипту потрапляли в Сибір. Сонячний шторм ніяк не впливає на голубів, і вони успішно знаходять дорогу за будь-яких умовах.

Читайте також: В жовтні Україну одна за одною накриє низка потужних магнітних бур: як уберегтися від метеоудару

Велику небезпеку магнітні бурі становлять для супутників і орбітальних систем, оскільки вони не захищені земною атмосферою. Вчені відзначають, що важкі частинки, які виникають під час таких подій, здатні пошкоджувати чутливу техніку і викликати короткі замикання в мікросхемах. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook