Найнебезпечніший штам грипу, якого українцям варто побоюватися цього епідсезону – це штам A (H3N2) "Singapore". Про це на прес-конференції "Грип настає: яких штамів боятися і як захиститися?" заявила епідеміолог Алла Мироненко, пише "Сегодня".

Читайте також: Стало відомо, чи корисно пити чай з малиною під час застуди

За її словами, два інших штами A "Michigan" та B "Colorado" також циркулюватимуть, але особливо не вплинуть на загальну ситуацію.

"Переважно буде A (H3N2) "Singapore". Він наймінливіший, викликає більш високий рівень захворюваності. Цей штам грипу викликає великий відсоток ускладнень, особливо серед людей похилого віку, які мають хронічні патології. Будуть A "Michigan" та  B "Colorado" , але особливо погоди не зроблять", – говорить епідеміолог.

При цьому Алла Мироненко не виключає наявність й інших штамів грипу, які циркулювали в Україні минулого сезону.

Читайте також: Хірургічні маски не захищають від грипу: Супрун зруйнувала ще один міф

"Решта можуть бути, наприклад, B "Phuket". Але вони також особливо не вплинуть", – доповнює Мироненко.

При цьому епідеміолог закликає українців робити щеплення. За її словами, вакцини будуть в аптеках України найближчим часом.

"Жовтень-листопад – місяці, коли треба зробити цю процедуру. Початок циркуляції – початок листопада, а стійка циркуляція вірусу спостерігатиметься в середині грудня. У дорослої людини імунітет утворюється протягом двох тижнів. Тому зараз саме час для вакцинації", – говорить епідеміолог.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter