Сьогодні, 8 травня, на Волинь з дипломатичною місією прибув генерал Дашти Ісмаель  військовий радник комітету оброни сенату Ісламської республіки Афганістан. Спільно з Волинською обласною організацією Української спілки ветеранів Афганістану, яку очолює депутат облради Григорій Павлович, генерал вивчає питання про повернення в Україну полоненого Ігоря Білокурова із Любешівщини.

Читайте також: В Афганістані знайшли бійця з Волині, який зник більше 30 років тому

Про це інформує прес-служба Волинської обласної ради.

Нагадаємо, на початку квітня Волинь та й усю Україну облетіла сенсаційна історія про бранця, знайденого в Афганістані, який, швидше за все, є колишнім солдатом Радянського Союзу, який вважався зниклим безвісти. Чоловік може бути Ігорем Білокуровим із села Велика Глуша Любешівського району. В нього є мама та брат із сім’єю. Зараз він живе у провінції Балх. Знайшла чоловіка експедиція, яка займається пошуком водоносних пластів в Афганістані.

Аби повернути чоловіка в Україну, потрібно вирішити цілу низку процедурних питань. Ситуація ускладнена тим, що Посольства України в Афганістані нема. Крім того, навіть, якщо й буде точне підтвердження, що це – є Ігор Білокуров з Любешівщини, на офіційному рівні важко застосувати практики повернення з полону, які існують в міжнародному праві. Ігор Білокуров був громадянином Радянського союзу – країни, якої вже немає. Українського громадянства в нього немає.

Афганський генерал сьогодні мав зустріч із заступником голови обласної ради Романом Карпюком, радником голови В'ячеславом Рубльовим та депутатами облради Григорієм Павловичем,  Юрієм Ройком та Михайлом Імберовським.

Пан Дашти Ісмаель пообіцяв особисте сприяння та пошук легального механізму повернення бранця на рідну землю. Він сказав, що робить це, аби допомогти матері зустрітися з рідним сином, а також з величезної поваги до українців, які, в складі радянської армії воювали в Афганістані.

Читайте також: Олександр Тиводар: "Той, хто воював, війни більше ніколи не хоче"

"Для мене буде велика часть, якщо вдасться допомогти вам у цій справі. Я навчався з колишньому Союзі. Поки я здобував знання, ваші люди гинули на моїй батьківщині. Схиляю голову перед ними", – зазначив Дашти Ісмаель.

Голова обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів, депутат облради Григорій Павлович подякував генералу за турботу і колосальну допомогу в питання вирішення майбутнього волинянина Ігоря Білокурова. Слова подяки звучали також від заступника голови облради Романа Карпюка та радника В'ячеслава Рубльова. Попри те, що частина інформації наразі не розголошується, всі сторони сподіваються на позитивний результат дипломатичної місії Дашти Ісмаеля.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter