Новий бурштиновий скандал вибухнув на Волині де прокуратура без рішення суду вилучила документи в одної із місцевих громад лише через те, що та хотіла співпрацювати із комунальним підприємством. Останнє мало провести геологічну розвідку на 8 гектарах та визначити, які поклади корисних копалин є на цій території.

Читайте також:Приїхав купити нелегальний бурштин, а поплатився життям: на Рівненщині двоє неповнолітніх вбили волинянина

Голова сільради каже, що правоохоронці діяли так, ніби мова йде про порушення громадою закону, натомість порушення було саме у діях прокурорів.

"Без дозволів, без рішення суду можуть отак вриватися", – дивується голова Прилісненської ОТГ Ігор Терещенко.

Діям правоохоронців дивуються навіть депутати облради. "У перевірках немає нічого страшного, якщо вони законні. А коли ось так вимагають від вас нібито законності, а самі порушують", – каже Іван Киричик. 

В облраді певні, що в такий спосіб хочуть розібратися із неугодними, бо проблеми у громади почалися через співпрацю із "Волинприродресурсом". Це комунальне підприємство заснували торік за рішенням обласної ради, воно мало вирішити проблему нелегального видобутку бурштину та корисних копалин на Волині. Облрада місяцями збирала документацію та дозволи, дотримувалася кожної букви закону, співпрацювати із легальним підприємством захотіли і в підлісненській ОТГ – попросили його провести геологічну розвідку та визначити поклади корисних копалин.

"Геологорозвідку нам доручила зробити держава. Чому інші органи на це уваги не звертають", – каже директор КП "Волиньприродресурс" Василь Столяр. 

Читайте також: Волинський ліс захищатимуть від бурштинокопачів

Але до розвідки справа не встигла дійти – прокуратура написала громаді листа, де вимагала надати усі копії документів, громада копії надала, але вже через два дні прокурори прийшли без рішення суду вилучати документи. 

Натомість у громаді вказують на одну деталь: у Волинській області інші громади уже передали більше 200 гектарів в користування приватним, а не комунальним компаніям, але до них прокурори чомусь не навідувалися. Тому дії прокурорів називають не інакше, як тиском. Депутати готові скликати сесію, аби надавати скандалові ще більшого розголосу, але вже після оприлюднення такого наміру всіх їх прокуратура викликала на допит. Тим часом представники "Волиньприродресурсу" закликали НАБУ втрутитися у справу і дати оцінку діям правоохоронців. 

Детальніше дивіться у сюжеті ТСН.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter