Школярі села Осівці Камінь-Каширського району з нетерпінням чекали 1 вересня. Адже вони мали розпочати навчальний рік у новій просторій школі. Однак дітки сіли за старі парти старої школи. Повідомляє ІА "Волинські новини".

Читайте також: Повідомили, що буде з вчителями, які не складуть ЗНО

Батькам довелося в авральному порядку білити, мити і фарбували класи, щоб хоч якось їх причепурити. Дорослі досі не можуть зрозуміти, чому комфортне приміщення з просторими класами і спортзалом зачинене на замок.

Найбільше у цій ситуації потерпають учні. Адже вони бачили, як їхні батьки трудилися разом із будівельниками, щоб діти нарешті почали вчитися у комфортних умовах. Школа в Осівцях дуже старенька, місцеві називають її клунею. Новий освітній заклад селянам обіцяли ще з дев’яностих років минулого століття. Однак справа зрушила з місця у 2016 році, коли громада звернулася до тодішнього голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці та тоді ще депутата Волинської обласної ради Ірини Констанкевич.

У липні того ж року на сесії обласної ради прийняли рішення виділити мільйон гривень із вільних залишків обласного бюджету на зведення нової школи в Осівцях. Наприкінці 2016-го року народний депутат Ірина Констанкевич залучила на будівництво школи кошти з державного бюджету, частину передбачили в обласній казні. Після оновлення проектно-кошторисної документації підприємство "Житлобуд-2" розпочало будівництво.

У 2017 році на зведення школи з ініціативи народного депутата знову надійшли кошти з фонду соцеконому. Частину також виділили з районного бюджету, однак значну суму – з Державного фонду регіонального розвитку, розповідає помічник нардепа Світлана Сидорук.

Нове приміщення навчального закладу розраховане на 220 школярів. Його загальна кошторисна вартість, відповідно до проекту, склала 54 млн 89 тис. 138 грн. Нова школа облаштована пандусами, у ній буде санітарна кабіна для маломобільних груп населення та ресурсні кімнати.

Будівництво ішло ударними темпами, тому люди надіялися, що відсвяткують новосілля 1 вересня 2018 року. Однак перехідщину відклали ще на рік. І чиновники, і місцеві жителі щиро вірили, що 1 вересня 2019 року таки урочисто переріжуть стрічку у новому приміщенні. Та не так сталося, як гадалося.

Аби здати цей об’єкт в експлуатацію, підрядна організація потребує відповідного фінансування. Із Державного фонду регіонального розвитку має надійти 21,2 мільйони гривень. Однак новий Уряд призупинив фінансування усіх будівельних об’єктів в Україні, щоб перевірити, чи нема там корупційної складової. У цій ситуації найбільше потерпають діти.

Директор будівельної компанії "Житлобуд-2", депутат обласної ради Леонід Стефанович уточнює, що за ці кошти мають встановити пожежну сигналізацію, докупити парти, холодильники, верстат для трудового навчання та інше необхідне устаткування.

– Будівельники працювали на совість, не мали канікул чи відпусток із січня 2019 року. Якби наша організація чекала цих понад 20 мільйонів, то відкриття школи відклали б іще на рік, – каже Леонід Стефанович. – Ми і зараз продовжуємо працювати, нам дуже допомагають батьки. Коли у класах стелили підлогу, нарівні з усіма трудився місцевий священик. В Осівцях просто золоті люди, ми ж не одну школу будували і бачили ставлення батьків. Вірю, що здоровий глузд переможе і місцева влада таки достукається до столичної. Нам не вдалося зробити подарунок дітям на 1 вересня, може, вдасться приурочити відкриття до Дня вчителя? Чим швидше ми отримаємо кошти, тим швидше діти і вчителі перейдуть у нове приміщення.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook