Голови ОТГ у Волинській області вчились ефективно використовувати кошти в умовах фінансової децентралізації.

Читайте також: Волинські ОТГ мають шанс позбутися "кадрового голоду"

Керівники волинської громади аналізували свої видатки та доходи, а також доцільність власних витрат під час круглого столу "Ефективне використання коштів в умовах фінансової деценталізації", який відбувся у середу 16 травня, пише Укрінформ.

Захід організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. Вперше у форматі прямого спілкування очільники понад 40 тергромад мали змогу озвучити конкретні проблеми своїх територій голові Волинської облдержадміністрації Олександру Савченку, який відкрив навчання. 

Аби робота у кожній конкретній громаді була чітко визначеною і спланованою, а не точковою та хаотичною, потрібен документ, який би визначав основні напрямки розвитку певної території, кошти, для цього потрібні, а також основні заходи у чітко визначений період. В Європі таким документом є стратегія розвитку. У 2017 році чотири волинські громади вже напрацювали свої стратегії. Ще 10 активно розробляють цей важливий документ. 

Читайте також: Дві ОТГ на Волині просять проведення виборів

Про стратегічне планування розвитку певних територій, життєздатність ініціатив та реалізацію проектів регіонального та місцевого розвитку присутнім розповів експерт з регіонального розвитку Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк

"На Волині 50% населення живе у сільській місцевості, і найголовніше завдання зараз для усіх без винятку громад – це створення нових робочих місць і залучення інвестицій. Яскравим показником неоднорідності розвитку певних територій є дохід на одного жителя громади, який в Україні у 2017 році коливався у межах від 600 до 21 тисячі 500 гривень. Саме ця різниця часто ілюструє неефективність витрат на утримання управлінського апарату і є приклади, коли ця сума сягає більше 60% власних надходжень. Щоб інвестор прийшов саме до вас і створив нові робочі місця, потрібно показати йому готовність до співпраці і уміння розпоряджатися своїми доходами", – наголосив експерт. 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter