То Володимир-Волинський чи Володимир? Або може Ладомир? У місті в черговий раз підняли питання про перейменування міста. Його порушували, починаючи з 2015 року. Тепер пропозицію відкинути частку "Волинський" від назви древнього міста висунув народний депутат України Ігор Гузь. Уже є зареєстровний проєкт рішення щодо перейменування, яке розглянуть депутати 31 липня під час чергової сесії міської ради.

Читайте також: До політичної сили "За майбутнє" долучився міський голова Черкас

Володимиру-Волинському таки хочуть повернути давню назву Володимир, забравши приставку "Волинський".

Дискусії з цього питання ведуться вже більше 5-ти років. Його неодноразово піднімали депутати, активні громадяни і молодіжна рада. Заради цього навіть реєстрували відповідну петицію на сайті Єдиної системи місцевих петицій. Але віз і нині там, пише Буг.

Наразі пропозицію відкинути частку "Волинський" від назви древнього міста висунув народний депутат України Ігор Гузь

Враховуючи його депутатське звернення від 11-го березня 2020 року щодо повернення місту історичної назви, міська рада ініціювала процедуру щодо перейменування Володимира-Волинського. Наразі уже є зареєстрований відповідний проєкт рішення, котрий винесений на чергову сесію міської ради.

Активісти та народний депутат Ігор Гузь переконанні, що йдеться не про перейменування міста, а про повернення йому давньої назви, яка була дана з самого початку.

Читайте також: Команда нардепа визначилася з кандидатом на посаду Нововолинського міського голови

До слова, історики також наполягають, що саме Володимир – історична назва міста, що існувала майже 9 століть від початку його заснування, й була отримана волею хрестителя України-Русі – Святого Володимира Великого. Та й в літописі "Повість минулих літ" уперше згадується місто з назвою саме Володимир.

А приставку "Волинський", як прив’язку до певної території, місто отримало у 1795 році, коли Катерина ІІ приєднала тодішню територію Волині до Російської імперії й Володимир став повітовим центром новоутвореної Волинської губернії. Тоді його й перейменували, аби відрізняти від Владіміра-на-Клязьмі.

У проєкті рішення, який опублікований на сайті міськради, йдеться про те, що для вивчення цього питання було проведено ряд досліджень науковців та зроблено висновок, що на даний час не знайдено жодного юридичного документу, за яким місто Володимир-Волинський отримало до своєї назви приставку «-Волинський».

"Повернувши місту історичну назву, – сучасне покоління відновить свою генетичну пам’ять та історичну справедливість", – зазначається в документі, винесеному на розгляд депутатів на сесії.

Окрім цього, ще одне питання, яке розглянуть міські обранці "Про повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви Володимир".

"Проєкт рішення міської ради "Про повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви Володимир" покликаний активізувати відповідну діяльність робочої групи, постійних депутатських комісій та сприяти належному проведенню широкого громадського обговорення цієї ініціативи.

Рішення, ухвалене за цим проектом, дозволить розпочати процедуру перейменування міста шляхом повернення йому історичної назви", – переконують в документі.

Читайте також: Повідомили, коли у Луцьку запустять відеоспостереження на в'їздах в місто

Відтак, у проєкті рішення пропонується перейменування міста здійснювати з урахуванням думки більшості населення територіальної громади Володимира-Волинського, а також звернутись до Волинської обласної ради щодо прийняття рішення про повернення місту історичної назви Володимир та затвердження Подання до Верховної Ради України щодо перейменування вказаного населеного пункту.

Та все ж і назва Володимир для княжого міста теж, як виявляється, не остаточна. Адже депутат міської ради Ярослав Жук, пропонує перейменувати Володимир-Волинський на Ладомир. Мовляв, саме ця назва була первісною.

Він теж зареєстрував відповідний проєкт рішення і виніс його на розгляд депутатів на сесії.

"В документах, зокрема в Нестора, зазначено, що князь Олег підкорив в 885 році слов’янські племена, які жили по piчці Буг, центром яких було місто Ладомир. За угорськими рукописами, наше місто вже в 884 називалося Ладомир.

Літописець Нестор теж пише, що в 988 році київський князь Володимир Святославович завоював місто Ладомир і назвав його своїм іменем Володимир.

Тому даний проект рішення покликаний відновити справжній історичний статус міста, який був перекручений ходом різних подій в історії і прив’язувався до конкретних обставин.

Перейменування міста дасть можливість почати процес встановлення історичної справедливості для міста", – йдеться в документі.

Тож остаточне рішення за депутатами Володимир-Волинської міської ради. Вже у п’ятницю, 31 липня, вони розглянуть усі пропозиції й розставлять усі крапки над "і". Й через кілька днів ми нарешті знатимемо остаточний варіант назви княжого міста.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook