На Волині 105 гектарів землі пішло з молотка через аукціон. 4 земельні ділянки буквально за 20 хвилин віддали в оренду на 7 років. Аукціон проводив Волинський геокадастр. Отож, за місяць оренда одного гектару становить 60 гривень у місяць.

Читайте також: У Зеленського розповіли, які зміни внесуть у земельний закон

Це земельний аукціон, на якому розігрували права оренди на 4 земельні ділянки. Три у Ратнівському районі по 13, 18 та 10 гектарів та одна в Старовижівському районі обсягом 64 гектари. В залі шестеро чоловіків. Складається враження, що певні ділянки повинні опинитися в руках у певних осіб. Інакше як пояснити, що ставку робить лише хтось один, а інші навіть не намагаються торгуватися.

Значне пожвавлення в аукціон внесли журналісти. Організатори заметушилися  і спробували видворити пресу. Оголосивши, представників ЗМІ посторонніми особами.

Права оренди на 64 гектари у Соколищенській сільській раді продали за 30 тисяч гривень. Орендар узяв цю ділянку на 7 років. Відтак, орендна плата за гектар у рік виходить 470 гривень, тобто 39 гривень у місяць.

Права оренди на 13 гектарів у селі Жиричі Ратнівського району, становлять 14 тисяч гривень. Це приблизно тисяча гривень орендної плати за гектар у рік. Тобто, гектар у цій ділянці коштуватиме приблизно 80 гривень у місяць.

Права майже на 11 гектарів у Млинівській сільській раді Ратнівського району продали за 15 тисяч гривень. На цій ділянці у рік орендна плата за гектар коштуватиме 1300 гривень. Приблизно 100 гривень орендар заплатить у місяць за гектар.

Читайте також: На Волині власникам державних актів старого зразка потрібно терміново переоформити ділянки

18 гектарів у Заміській сільській раді – орендують за 21 тисячу гривень на рік. За один гектар у рік виходить 1166 гривень, 97 гривень за гектар у місяць.

Зазначимо, що землю беруть в оренду на 7 років, а орендарі мають першочергове право викупу. Як чудово у нас готують ринок по землі. Уже є готові покупці.

3 земельні ділянки у Ратнівському районі викупив учасник під номером два, а 64 гектари у селі Соколище учасник під номером 4. Особи щасливчиків, які за безцінь взяли в оренду такі величезні території у геокадастрі відмовилися називати. Навіть попри те, що журналісти висловили підозру, що аукціон швидше за все нечесний, бо ж на таку дешеву орендну плату було б значно більше претендентів.

В прес-службі Геокадастру переконують, що не мають права розголошувати прізвище та ім'я учасників земельних торгів, хоча, ця інформація повинна бути відкритою та у вільному доступі. Це регламентується частиною 5 статті 6 Закону України про доступ до публічної інформації, в якому розповідається, що не може бути обмежено доступ до інформації щодо розпорядження коштами, володіння, користування, чи розпорядження державним чи комунальним майном, у тому числі, до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по-батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти, або ж майно.

Детальніше дивіться у сюжеті ТРК "Аверс": 

Зазначимо, що усі дані, включно з прізвищами учасників та відео самого аукціону, повинні бути оприлюднені на сайті геокадастру, проте ви там не побачите нічого цікавого.

Складається враження, що інформацію про щасливчиків які майже задурно отримують державну землю – приховують, бо ж не випадковим людям роздають державну землю.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook