25 жовтня колектив КП "Волинський обласний медичний центр онкології" спіткала трагічна звістка. На 90-му році життя пішла у вічність знана на Волині людина, багаторічний завідувач хірургічним відділенням, хірург-онколог Шабелянський Віктор Борисович. Про це повідомляють на сторінці медзакладу у Facebook.

Читайте також: Помер молодий волинянин, який лікувався від коронавірусу

Шабелянський Віктор Борисович народився 26.10.1930 року у місті Одеса в сім’ї лікарів. Після закінчення школи, а в подальшому – з відзнакою Львівського державного медичного інституту в 1954 р. був направлений на роботу хірургом у місті Гурьєв, Республіка Казахстан. Саме там він набув перші навички хірургії і сформувався як лікар.

В 1957 році Віктор Борисович разом із сім’єю переїжджає на Волинь і з цього часу аж до виходу на пенсію його трудова діяльність тісно пов’язана з Волинським обласним онкологічним диспансером. Пропрацювавши кілька років онкохірургом в 1962 році він очолив обласне онкохірургічне відділення. На цей час припадає розвиток його хірургічної діяльності. Очолюване ним хірургічне відділення поступово перебрало на себе майже усі хірургічні втручання, які раніше виконувалися лише в столиці. Окрім того він був визнаним авторитетом і в онкогінекології, і в онкорадіології і хіміотерапії. Вперше на Україні він освоїв і впровадив в практику метод лапароскопії – ендоскопічного дослідження органів черевної порожнини.

Всі свої знання і досвід Віктор Борисович щедро передавав своїм колегам по роботі, а вірніше – своїм учням. В його доробку нараховується понад 50 наукових статей, присвячених актуальним проблемам онкології. В колективі, яке він очолював, завжди домінувала взаємодопомога і повага один до одного. Проте не тільки робота онкохірургом займала все його життя. Він був прекрасним спортсменом (ще в студентські роки очолював волейбольну команду, любив музику, літературу, займався мисливством і рибальством). Ми – його колеги по роботі, завжди дивувались його життєлюбству і оптимізму – вірою в краще.

Читайте також: На Волині від коронавірусу помер чоловік

В 2010 році, пропрацювавши в онкодиспансері 53 роки, Віктор Борисович пішов на заслужений відпочинок. Проте, перебуваючи на пенсії, він не втрачав зв’язку із установою, якій віддав все своє трудове життя. Ми, його учні, завжди прислуховувались до його мудрих порад і побажань.

 

Весь колектив КП "ВОМЦО" щиро сумує з приводу смерті нашого колеги – Шабелянського Віктора Борисовича і висловлює співчуття його рідним та близьким.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook