У першій частині розслідування мова йшла про шахрайську схему правоохоронців, які підім'яли під себе ринок агрохімікатів на Волині. Понад 3 роки злочинну схему використовували прокурор Волинської обласної прокуратури Василь Петрук, слідчий ГУ Національної поліції області Володимир Ухо і старший оперуповноважений Департаменту захисту економіки (ДЗЕ) ГУ НП України у Волинській області Ігор Бабула.

Читайте також: На Волині правоохоронці фабрикують злочини і зухвало обкрадають людей

Зокрема, правоохоронці нелегально вилучали агрохімікати у підприємців на мільйони грн і перепродавали їх через заляканих, підконтрольних і нечистих бізнесменів.

У кримінальному провадженні проти С. К. Чакіра відображено корумпованість, недолугість, непрофесійність, службові підроблення і абсурдність проведення так званого слідства і пред’явлення обвинувачення "гопниками" від прокуратури і реформованої поліції. Очевидною стала їхня оборудка, коли вони спершу професійно оформили правопорушення, арештували і вилучили продукцію, а потім так само професійно зробили все, щоб Чакір уник покарання.

"…Чакір С. К., не маючи спеціального дозволу-допуску (посвідчення) Державної фітосанітарної інспекції на право робіт пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, ліцензії Міністерства аграрної політики та продовольства України на провадження господарської діяльності з торгівлі пестицидами і агрохімікатами…, (таке ліцензування давно відмінено!!!) в період часу з 2014 року по 15 травня 2015 року, діючи з прямим умислом, з корисливих мотивів, з метою подальшого збуту, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах у невстановлених досудовим розслідуванням осіб придбав, перевіз та в подальшому за адресами село Небіжка, вул. Квітнева 9, Ківерцівського району Волинської області та м. Луцьк, вул. А. Мацинюка 35, виготовляв та зберігав з цією ж метою отруйні речовини", – йдеться у вироку судді Луцького міськрайонного суду О. С. Ющука. 

Опис спершу вилученого, а потім арештованого зроблено настільки недбало і непрофесійно, що неможливо точно встановити скільки було тонн вилученої продукції, не вказали слідчі з прокурорами і вартість арештованого добра. За приблизними підрахунками людей, що займаються реалізацією пестицидів на ринку, ціна вилученої продукції – понад 6,5 млн грн.

Спрацювала уже знайома шахрайська схема "гопників" в погонах. Чакір підпиcує угоду з прокурором Петруком, погоджується сплатити 1700 грн штрафу і уникає реального покарання. Як неважко здогадатися, вилучена продукція вартістю понад 6 млн грн знову невідомо куди зникла, її ,відповідно до рішення суду, ніхто не знищував, тобто, рішення суду ніхто не виконав і не збирався виконувати.

Чакір і по сьогодні незаконно торгує пестицидами. Тут напрошується порівняння з останнім провадженням проти В. Нагурного, в якого через півлітра невідомої речовини, аналіз якої науки від слідства роблять більше року, вилучили все – грошові кошти і автомобілі, що рік гниють на штраф майданчику, і те, як поблажливо обійшлися з Чакіром, фактично вберегли його від покарання.

Читайте також: У Луцьку екс-депутат "свободівець" за 2 тисячі доларів хабара отримав 10 тисяч грн штрафу

А тепер розберемося з непомітними на перший погляд службовими підробленнями, шахрайством і абсурдністю ведення слідства в даному кримінальному провадженні. Знову для більшого залякування обвинувачуваного і вагоміших аргументів у суді застосували сумнозвісну ст. 321 КК України про лікарські речовини, яка до пестицидів ніякого відношення немає. До того ж на руках слідства і прокурора на той час уже були висновки Ужгородської прикордонної державної контрольно-токсикологічної лабораторії, яка чорним по білому дала заключення, що пестициди – це токсичні сполуки, а не отруйні речовини. Отже, службове підроблення вчиняли свідомо. 

Однак хитро і цинічно прибрано інші вагомі аргументи і факти. Чакіра піймали на гарячому, коли він незаконно збував свою продукцію чотирьом особам – родині Дацюків, А. В. Дзядуку та С. В. Мерленку.

Чому тоді в кримінальному провадженні ці люди не проходять ні в статусі свідків, ні як потерпілі? Логічно виникають інші питання. Чому не вилучили пестициди, які придбали Дацюки і Мерленко, а віддали їх одразу після купівлі-продажу? Вони що, вмить перестали бути, як стверджували самі слідчі, отруйними речовинами? Чи слідчі поліцейські разом з прокурором свідомо віддали отруту свідкам, які виконували роль підсадних качок?

Поки що неможливо знайти кінці щодо знищення відповідно до рішення судів арештованої в Нагурного і Чакіра продукції вартістю понад 8,5 млн грн.

Підприємці, що торгують пестицидами на Старому і Варшавському ринках в Луцьку, в один голос переконували, що пестициди ніхто не знищував, їх викупляли за готівку попередні власники і знову продавали на ринках. Якщо вірити працівникам ринку, то гопництво вчиняли заради наживи і фінансової вигоди, тобто, роками під прикриттям слідчих і прокурорів діє корупційна схема. Ці звинувачення можна заперечити в єдиний спосіб – якщо буде доведено, що арештовані пестициди було насправді знищено, тобто виконано рішення судів!

Порядок знищення такої продукції чітко виписано в українському законодавстві. Якщо коротко висловлюватися, то таке мають право заводи-виробники і два спеціалізованих підприємства в м. Шостка Сумсьної області. Однак на жодному з них не підтвердили, що хтось з правоохоронних структур чи бізнесу звертався, щоб знищити арештовану продукцію. 

Також люди на базарах жалілися, що правоохоронці разом з прокурорами повністю контролюють ринок пестицидів, віддають перевагу таким як Чакір і Роїк, що працюють без дозволів, і наїжджають на підприємців, що трудяться офіційно. Відчуваючи повну безкарність, справжнє свавілля слідчі і прокурори продемонстрували 1 червня нинішнього року, коли вчинили черговий наїзд уже на підприємців, які працюють відповідно до законодавства, до того ж мають договори на співпрацю із закордонними виробниками.

Свої нальоти "гопники" здійснюють щороку в травні-червні. Перешкоджаючи роботі одних, створюють найсприятливіші умови для тих, з ким роблять нелегальний бізнес.

Читайте також: Що нам продають під виглядом найякіснішого бензина і як це впливає на автомобіль

Черговою жертвою став підприємець Сергій Дятел, з якого мало не зробили організатора злочинного угрупування і координатора торгівлею пестицидами в Луцьку і Ковелі. Його діяльність уже знайомі нам Бабула, Ухо і Петрук пов'язали дивним чином ще з п’ятьма підприємцями, декого з яких він загалі не знав. Одночасно провели масштабну операцію, обшуки в 6 торгівельних точках, а саме за адресамив м. Луцьку – вул. Карбишева 2, вул. Глушець 4, двох магазинах по вул. Кравчука 44а та в Ковелі – вул. Володимирська 124 та вул. Сагайдачного 9.

В підприємців О. Л. Войтюк, В. В. Сухопория, С. Л. Дятела, В. С. Рибачка та Н. М. Головій вилучими все, що було в магазинах, за приблизними підрахунками на суму понад 2 млн грн. І не тільки сертифіковані пестициди, а й міндобрива, кошти, оргтехніку, навіть печатку одного з підприємств, рилися в сумках найманих продавців, вилучили їх особисті кошти. Декого з підприємців взагалі не впускали в приміщення під час обшуку. 

Суддя Луцького міськрайонного суду Ігор Ясельський на двох засіданнях навіть не звернув увагу на те, що прокурор разом із слідством взагалі не мали постанови про створення слідчої групи і не відомо хто, і на яких підставах проводив обшуки і слідчі дії. Не стало аргументами для суду те, що вилучення, перевезення і зберігання пестицидів проведено з грубими порушеннями діючого законодавства.

Нинішні судилища чимось нагадують сумнозвісні сталінські трійки з тою відмінністю, що ті одностайно судили з політичних мотивів, а нинішні трійки одностайні в пограбуваннях людей. 

Сергій Дятел наводив у суді ще один вагомий аргумент на свій захист: "Окрім торгівлі пестицидами наше підприємство займається вирощуванням овочів, в тому числі і помідорів. Саме для обробітку томатів і закупили в закордонних виробників дорогі агрохімікати, маємо на них усю необхідну документацію, але їх все одно вилучили. На необроблених полях може пропасти вирощений врожай…"

Але підприємця ні слідчий з прокурором, ні суддя слухати не стали, забуваючи при цьому, що саме за рахунок тих, хто сіє, вирощує, виробляє, отримують зарплатню.

Правда, цього разу слідство з прокурором застосовувати ст. 321 КК України не стали. Тепер до луцьких і ковельських підприємців застосували ст. 229 КК України – незаконне використання товарного знака, тобто звинуватили в тому, що при реалізації пестицидів підробляли етикетки закордонних фірм-виробників - "Сенгенти", "Дюпона", "Байєра".

Можливо, дехто і допустив таке порушення, слідство разом із офіційними представниками цих фірм повинні розібратися. Питання в іншому. Навіщо було арештовувати і вилучати все підряд, навіть міндобрива і пестициди, на які були оригінальні підтверджуючі документи. До того ж С. Л. Дятел і О. Л. Войтюк є авторизованими дилерам, простіше, офіційними представниками закордонних виробників і сенсу підробляти продукцію в них не було. Про довірливу і добру співпрацю, що триває уже кілька років, підтвердив, зокрема, представник чи не найбільшого закордонного виробника пестицидів, фірми "Сенгента", Тарас Чикалюк.

Чим би не завершилися розгляди цих проваджень і різних судових інстанціях, уже зрозуміло одне, що Дятел з більшістю підприємців доведуть свою правоту і черговий "гоп-стоп" не пройде. Тобто, вилучена продукція не зможе, як в попередніх випадках, безслідно сомознищитися і по другому колу на ринок через бариг не потрапить. 

Підсумки

Більшість показушних розслідувань про "незаконне виготовлення і збут отруйних речовин" виявилися банальною корупційною схемою, на якій хтось заробив мільйони гривень. Слідчі і прокурори,порушуючи конституційні права людей і КПК України. Дивує рішення судів першої та апеляційної інстанцій, які на необґрунтовані вимоги слідства спокійно давали дозволи на прослуховування підозрюваних, а самі при затвердженні угоди про примирення взагалі не досліджували правову кваліфікацію кримінальних правопорушень (ст.474 КПК України) і те, як умови угоди порушували права та інтереси інших осіб-покупців пестицидів. Без жодних сумнівів вилучали майно, виконуючи забаганки слідства.

Саме завдяки старанням прокурора Петрука, слідчим Уха, Бабули та іншим причетним до пестицидної корупції, на ринку агрохімії в області панують безлад і беззаконня. Дозволи-посвідчення на право торгівлі отримали за даними Державної фітосанітарної служби області в минулому і нинішньому роках 53 господарства,установи і організації, 23 магазини і кіоски та лише 16 приватних підприємців. А фактично реалізовують на ринках області агрохімію кілька сотень підприємців і установ. І ніхто з правоохоронців до їхньої незаконної діяльності діла не має, бо, як висловився один з базарних бізнесменів, "справно платимо". Не приховують підприємці того, що на ринок періодично потрапляють великі оптові партії підробок з Рівного, Києва, Одеси. Хтось з високих чинів це "кришує". За приблизними підрахунками майже половина агрохімії на ринках (не в спеціалізованих магазинах!)- це фальсифікат.

Та найбільше турбує те, що правоохоронці своїми недолугими і непрофесійними діями самі створили страшну небезпеку для людей і навколишнього середовища. Правопорушення підприємців виглядають дріб’язковими порівняно з тим, що вилучені пестициди роками, як стверджують в офіційних документах самі правоохоронці, звозили на склади,зокрема в Луцьку по вул. Карпенка Карого 3а і по вул. М. Заньковецької 69, де ті зберігалися поруч з продуктами харчування. 

Існують якісь договорняки між правоохоронцями і окремими бізнес-структурами на складування вилученого.

Вдалося дослідити одну зі схем переховування арештованого. Слідство стверджувало, що відправляло на експертизу зразки пестицидів зі складу ТОВ "Волинь-Євробізнес", що знаходиться в Луцьку по вул. Карпенка Карого 3а. Хоча у висновку Державної екологічної інспекції у Волинській області йдеться: "В ході проведення перевірки встановлено, паспортизованого складу для зберігання пестицидів та агрохімікатів на території підприємства немає".

Очевидним є те, що прокурори зі слідчими самі роками порушували Закон і обманювали суд. 

Схоже, справді допомогти у вирішенні даної проблеми може лише НАБУ. Наразі ж історія не завершилась.

Ярослав Андрусяк

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter