У Турійському районі, в Кульчинському старостинському окрузі, люди вийшли на протести проти призначеного старости.

Читайте також: На Волині один зі старост у територіальній громаді відмовився від посади

Про це розповіла Суспільному одна з місцевих мешканок Тетяна Синиця.

У громаді майже 700 жителів, люди не згідні з рішенням голови. Старостою округу призначили дружину місцевого депутата Володимира Красулі – Інну Красулю.

У центрі села Кульчин місцеві жителі зібралися на акцію протесту.

Громада села вийшла на збори щодо обрання нового старости. Рішенням люди незадоволені.

"Рішення призначити старосту у Кульчинському старостинському окрузі прийняли 9 грудня на установчій сесії", – розповідає голова Турійської територіальної громади Олексій Безсмертний. Каже: з 14 сільських рад, які є у складі громади, чотири не задоволені призначеними старостами.

Голова громади повідомив, що всі заяви від кандидатів у старости були прийняті та оприлюднені, проте першою була та пропозиція, яка набрала більше голосів. Місцеві жителі слова голови громади заперечують.

Мешканка Кульчина Надія Саюк розповідає: коли призначали нового старосту, думки людей не врахували. "Були кандидатури, але їх ніхто не розглядав. Я проти Інни нічого не маю, але ми всі проти, щоб вони разом робили", – зауважила жінка.

Фахівець з децентралізації Валентин Малиновський розповів, що 22 грудня група депутатів внесла законопроєкт до Верховної Ради, який передбачає врегулювати питання обрання старости. Поки ж діють інші правила: "у статті 54 закону "Про місцеве самоврядування" сказано, що староста призначається на термін повноважень ради за пропозицією сільського, міського голови", – каже юрисконсульт.

Читайте також: Стало відомо, кого обрали секретарем Боратинської громади

З його слів, у багатьох ОТГ процес обрання старости відбувається по-різному: або громадські слухання, на основі яких голова громади призначає відповідного старосту, або старосту обирають за пропозицією депутатів, або голова громади може призначити старосту одноосібно.

Під час зустрічі з селянами голова Турійської тергромади запропонував дати можливість новообраній старості Інні Красулі попрацювати два місяці, а потому зібрати знову збори і вирішити подальшу долю старости в Кульчинському окрузі. «Якщо за ці місяці людина себе не оправдала, тоді виносимо на сесію питання про зняття старости і призначення нового», – резюмував Олексій Безсмертний.

Зі слів Олексія Безсмертного, старости до своїх обов’язків приступлять 4 січня наступного року.

Відтепер під час об’єднання територіальних громад кожне село України обирає собі старосту. Староста – це представник інтересів жителів села у місцевій владі. Ця людина зобов’язана брати участь в засіданнях ради та комісій, має право на виступ, контролює роботу комунальних служб.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook