21 листопада на 99-у році життя помер активний учасник Другої світової війни, людина-легенда Ілля Ілліч Сизонець. Про це повідомили в обласній організації ветеранів, – передає ІА Волинські Новини.

Читайте також: У Луцьку помер 10-річний хлопчик, який боровся з лейкозом

Свій бойовий шлях молодший лейтенант Ілля Сизонець розпочав 22 червня 1941 року в Бресті. Вже на початку липня, відступивши з міста-фортеці, його взвод став фактично першим партизанським загоном на території України. В лавах народних месників в 1941-1944 роках воював на території Волині і Білорусі, брав участь у багатьох розвідувальних та бойових операціях. Його взвод пустив під укіс 25 ворожих ешелонів, він особисто – 13.

Із березня 1944-го по червень 1945-го командир взводу, а згодом – батареї протитанкових гармат 70 армії 2-го Білоруського фронту. Його батарея знищила біля двадцяти фашистських "тигрів", "пантер" та безліч іншої техніки. Ілля Сизонець учасник Параду Перемоги в травні 1945 року в Берліні, організованому союзницькими військами. Він залишив свій підпис на стіні Рейхстагу.

Тричі за роки війни був важко поранений, двічі його рідним приходили похоронки. Лише у 1985 році, на 40-річчя Перемоги, на одній з братських могил під Барановичами зрубали викарбувані на плиті його прізвище та ініціали.

Після звільнення по інвалідності в 1947 році тривалий час працював директором школи в селі Гута Ратнівського району. Почесний громадянин цього району. В райцентрі стоїть пам’ятник одному із бійців його взводу, Герою Радянського Союзу Василю Газіну.

Читайте також: Померла ексочільниця сільської ради на Волині, яка пережила COVID-19

Ратний подвиг Іллі Сизонця відзначений двома орденами Червоної Зірки, орденом "Слави", багатьма медалями, у тому числі "За взяття Берліну". Вже в повоєнні роки отримав два ордени Богдана Хмельницького, "За мужність", понад 15 медалей.

Останні роки проживав у Луцьку. Був скромною людиною, шанував сім’ю і друзів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook