6 районів на Волині планують змінити свої межі. Причиною стало бажання деяких сіл приєднатися до об’єднаних територіальних громад інших районів.

Читайте також: Назвали основні проблеми формування нових ОТГ на Волині

Про це йшлося під час наради в Центрі місцевого самоврядування, пише Волинь24.

Зокрема, Тоболи і Нові Червища хочуть в Приліснеську ОТГ, тобто з Камінь-Каширського району в Маневицький. Звірів та Дерно, що нині у Ківерцівському, можуть приєднатися до Липинської ОТГ Луцького району. А Старовижівські села Секунь та Буцин хочу існувати разом із Дубівською громадою Ковельського району. 

Загалом 11 сільських рад хочуть приєднатися до вже створених ОТГ. 

Зазначимо, що рішення не є остаточними. Це останні пропозиції, які центр місцевого самоврядування виніс на обговорення.

На разі добровільна децентралізація – на етапі об’єднання сільських рад. Тут діють лише декілька правил. Зокрема, громада має об’єднувати не менше п’яти тисяч мешканців, а ще бути фінансово спроможною. 

Читайте також: На Волині державні водосховища хочуть внести до природно-заповідного фонду

"Громада-середнячок по фінансових показниках з доходами на одного жителя - півтори тисячі гривень. У нас таких громад – більшість. Тільки 10 громад з 40-ка мають більше власних доходів на одного жителя", – розповів експерт з фінансів Центру місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк.

Коли сільради хочуть приєднатися до вже утвореної ОТГ, тоді вступає в силу – перспективний план. Згідно з ним ОТГ не може існувати на окремих територіях – має мати спільні межі. 

На Волині є декілька проблемних населених пунктів, де мешканці хочуть приєднатися до громади, з якою не межують. 

Зокрема, Грибовицька сільська рада не хоче співіснувати з Нововолинськом, у такий спосіб відрізаючи селище Благодатне, яке юридично є мікрорайоном шахтарського міста.

Загалом на Волині із 74 запланованих ОТГ створено 50.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter