На території Волинської області значно зросла кількість осіб, які отримали статус безробітних за період карантину, спричиненого гострою респіраторною хворобою COVID-19, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це 31 липня під час пресконференції розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Читайте також: В Україні збільшили пенсійний вік: хто отримає пенсію тільки після 65 років

Зокрема, мова йде про період з 12 березня по 1 липня, коли на території Волинської області статус безробітного отримали 10 886 осіб. Для порівняння: за аналогічний період минулого року такий статус отримало 6 006 осіб.

"Зростання кількості безробітних зумовлено тим, що сам процес отримання такого статусу і постановки на облік максимально спростився. Крім того, нас додали в додаток "Дія", де сьогодні можна з допомогою свого цифрового підпису зареєструватися у центрі зайнятості й отримати допомогу по безробіттю", – розповів Роман Романюк.

Зокрема, він зазначив, що було збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю. Він зріс із 650 по 1000 гривень у місяць для незастрахованих осіб, тобто людей, які протягом останніх шести місяців офіційно не працювали та не сплачували ЄСВ.

"Розумію, що це не та сума коштів, яка може задовольнити всі споживацькі потреби, але це той мінімальний розмір допомоги по безробіттю, який держава дає людині, яка практично не наповнювала фонд соціального страхування на випадок безробіття", – зазначив очільник облструктури.

Якщо розглядати зростання кількості безробітних в динаміці по місяцях, то вона виглядає так: у березні кількість безробітних становила 9111 особа, у квітні їх кількість дещо понизилася до 9012, а наступні місяці знову пішла уверх. Загалом станом на 1 липня кількість безробітних на Волині становить 16 079 осіб.

Загалом за період карантину було працевлаштовано 1594 особи, що значно менше ніж за аналогічний не карантинний період минулого року – 9245.

"Останній період ми живемо в особливих умовах карантину, які ніхто не міг ні передбачити, ні спрогнозувати та які суттєво вплинули на економіку України. Власне все це відбиватися на змінах ринку праці, безробіття та вакансій. Українські компанії переорієнтовують свій бізнес, десь виробництва згортають обсяги й вимушено скорочують виробництва. Все це призводить до того, що йде оптимізація трудових ресурсів, штатної структури, чисельності та йде суттєве вивільнення працівників. З однієї сторони добре, коли компанія розуміє і береже своїх робітників і рухається за принципом скорочення, адже тоді є відповідне матеріальне заохочення і відповідні додаткові перспективи при постановці на облік. Є у нас і не добросовісні роботодавці, які змушують працівників звільнятися за власним бажанням. Але є також і такі керівники, які зберегли своїх працівників, не звільнили, не скоротили, а відправили у неоплачувану відпустку. Таким роботодавцям ми допомогли фінансово згідно з виконанням держпрограми "Допомога початковому безробіттю", аби вони мали змогу все ж таки виплатити зарплату своїм працівникам", – зазначив Роман Романюк.

Читайте також: В Україні збільшать максимальний розмір допомоги з безробіття – коли і на скільки

Зазначимо, що з початком карантину усі філії та базові центри Волинського обласного центру зайнятості перейшли на дистанційне обслуговування клієнтів. Коли епідеміологічна ситуація дещо покращилася, обласна служба зайнятості знову відкрилася.

У результаті відновлення безпосередньої роботи з клієнтами, станом на 28 липня у Волинській службі зайнятості зареєстрували 1 952 вакансії, з них: на підприємствах гуртової та роздрібної торгівлі – 697 вакансій (35,7 %); переробної промисловості – 233 вакансії; транспорт, складське господарство – 119 вакансій; державне управління й оборона – 107 вакансій та інші – 796 вакансій.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook