Пенсія для осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу, повинна нараховуватися по-іншому. На перегляді цього механізму наполягають депутати від групи "За майбутнє". Нардепи Тарас БатенкоІрина Констанкевич та Віктор Балога зареєстрували законопроєкт № 3202, яким передбачене внесення змін у ст. 25 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Читайте також: Українцям збільшать пенсії: кому і коли

Про це йдеться на сайті нардепки Ірини Констанкевич.

У пояснювальній записці до проєкту закону депутати нагадують: щоб отримувати мінімальну пенсію, чоловіки повинні мати 35 років страхового стажу, а жінки – 30. Однак в Україні є чимало пенсіонерів, які мають 40 і більше років стажу.

"Переважно це люди, які проживають у сільській місцевості або невеликих населених пунктах, пропрацювали більшість часу на одній і тій же роботі (у зв’язку з невеликим вибором альтернативних робочих місць) та отримували за свою роботу невелику заробітну плату. Нарахована їм пенсія значно поступається розміру пенсій мешканців великих міст", – коментують автори законопроєкту.

Читайте також: "Обіцяють "13 пенсію": в Україні поширюється новий вид шахрайства

Відтак, для цієї категорії пенсіонерів потрібно прописати збільшення величини оцінки одного року страхового стажу, яка використовується для обчислення коефіцієнту страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії та безпосередньо впливає на її розмір, з 1% до 1,35%.

Це дозволить забезпечити належне пенсійне забезпечення осіб, які мають 40 і більше років страхового стажу, – наголошують депутати.

Законопроєкт № 3202 передбачає доповнення статті 25 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" частиною третьою, де і буде прописано новий механізм нарахування пенсій.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook