Під час роботи Верховної ради ІХ скликання на кнопкодавстві спіймали щонайменше 15 народних депутатів. 

Читайте також: "Ноу-хау": нардеп придумав "пристрій" для кнопкодавства (відео)

Таку кількість порушень зафіксував Громадський рух "Чесно" та інші журналісти.

Депутати кнопкодавили під час голосувань щодо восьми законопроєктів і за процедурні рішення та під час реєстрації на пленарні засідання. 

Найбільше фактів кнопкодавства було помічено за депутатами "Опозиційної платформи – За життя" – 27 разів. Найчастіше процедуру голосування порушував Володимир Кальцев – дев'ять разів. Його колеги по фракції менше – Михайло Макаренко – чотири. Микола Скорик, Григорій Суркіс, Сергій Ларін, Віктор Чорний – по три. По одному випадку зафіксовано за Олександром Пономарьовим і Олександром Ковальовим

На другому місці у списку кнопкодавів – позафракційний депутат Муса Магомедов. Його помітили вісім разів.

Читайте також: Перший пішов: у Верховній Раді "на гарячому" спіймали депутата за кнопкодавством (відео)

Вісім разів займалися кнопкодавством депутати-мажоритарники групи "Довіра". Андрій Іванчук голосував за колегу чотири рази. Двічі – Василь Петьовка. Їхні колеги Роберт Горва і Олександр Ковальов – по одному. 

Крім того, у список потрапили два депутати з фракції "Слуга народу". По одному разу кнопкодавили Олена Копанчук і Сергій Литвиненко

У четвер, 19 грудня, Верховна Рада України проголосувала в другому читанні за закон, який вводить штрафи для депутатів за кнопкодавство. Документ підтримали 261 народних обранці. Згідно із законом, у Кримінальному кодексі України пропонується встановити, що здійснення народним депутатом будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неособисте голосування) – карається штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис. до 85 тис. грн). 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook