Депутати Верховної Ради направили відкрите звернення до патріарха Варфоломія з проханням перенести надання автокефалії українській церкві заради збереження миру.

Читайте також: Які церкви підтримають Томос про автокефалію для України

Лист за підписом Андрія Деркача, Якова Безбаха, Андрія Шипка, Василя Горбаля, і Григорія Смітюха опубліковано на сайті "Обозревателя".

Депутати пропонують розглянути питання надання автокефалії українській церкві після виборів президента в 2019 році.

"В Різдво Пресвятої Богородиці, публікуємо лист, направлений Патріарху Варфоломію 19 вересня (день Михайлового чуда). Пропонуємо зібрати Всеправославну нараду, щоб в злагоді з Московським Патріархом виробити єдино правильний підхід: або в наданні автокефалії УПЦ, або в розміщенні подвір'їв Вселенського Патріархату на території України (такі вже по факту існують тут), або інше спільне рішення, яке допоможе подолати розкол, всіх влаштує і всіх примирить в ім'я спасіння і на благо православ'я", – пишуть депутати.

Депутати просять не приймати поспішного рішення.

"Закликаємо максимально зважити майбутній історичний крок, щоб уникнути політичних спекуляцій на цю тему", – наголошується в зверненні.

Читайте також: Києво-Печерська лавра перейде у власність Української єдиної церкви після отримання автокефалії

Автори листа вважають, що поспішне ухвалення рішення про автокефалію бентежить більшість православних в Україні.

"Вони не розуміють поспішності процесу і засмучені відсутністю Вашого діалогу з УПЦ. Разом з тим вони чітко бачать греко-католицькі "локомотиви" в центральних органах влади України, що везуть Томос Вашої Святості Україні як "агітаційний лист" до президентських виборів. Не хотілося б, щоб історична можливість автокефалії і Ваше світле прагнення були забруднені промовами кандидатів в президенти і використані ними у корисливих цілях", – стверджують депутати.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter