У волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування пройшов круглий стіл на тему "Обговорення пропозицій до Перспективного плану формування територій громад Волинської області в контексті процесу добровільного об’єднання".

Читайте також: Восени на Волині можуть не відбутися вибори у 9 ОТГ

Круглий стіл відбувся сьогодні, 11 вересня, передає Волинська правда.

Участь в обговорення взяв заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук. У вітальному слові він зауважив, що питання децентралізації та утворення ОТГ є надзвичайно актуальним, тим більше, що цей процес успішно просувається у Волинській області.

Як зауважила радник з децентралізації Волинського ВП ЦРМС Оксана Урбан, попередній Перспективний план формування територій ОТГ для Волинської області був ухвалений ще у червні 2015 року. Згідно цього плану у межах Волинської області мало б бути утворено 74 ОТГ. На разі, згідно внесених до цього плану змін, планується утворити 70 ОТГ.

На разі ж на Волині вже утворено 50 ОТГ, у 49 з яких були проведені вибори. "Ще 9 громад чекають на проведення виборів, які ближчим часом відбудуться", – розповіла Оксана Урбан.

Читайте також: Громада на Волині відсвяткувала першу річницю створення

Зокрема, цього року процес децентралізації охопив і Камінь-Каширський район, де була утворена Гуто-Боровенська ОТГ,

До слова, як зауважив радник з місцевих фінансів Волинського ВП ЦРМС Анатолій Матвіюк, при формуванні територій ОТГ громадам сіл варто зважати на фінансовий чинник.

"Так, громади де рівень фінансових надходжень у розрахунку на людину не перевищує 1,5 тисячі гривень будуть, по-суті дотаційними. Це може виникнути і у тих випадках, де об’єднання відбуватиметься за принципом "ми були разом в одній сільраді, тощо". Таким чином, на це слід зважати", – міркує Анатолій Матвіюк.

Учасники круглого столу також обговорили актуальні питання формування територій вже існуючих і потенційних ОТГ у межах Волинської області.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter