За офіційною статистикою третина дорослого населення України хворіє на хворобу високого тиску - артеріальну гіпертензію (гіпертонію) і для того, щоб втримувати тиск на прийнятному рівні, вони повинні щодня вживати медикаменти.

Читайте також:Назвали основні симптоми підвищеного тиску

Про це повідомляє Живи активно.

Однак ефективність медикаментозного лікування буде більшою, а дози препаратів – меншими, якщо отримувати з продуктів харчування речовини, які мають властивість знижувати артеріальний тиск. Харчування при гіпертонічній хворобі – це не тимчасова дієта. Це правила на все життя. 

Продукти, які корисні при високому тиску.  

Їжа, багата на калій:  курага родзинки горіхи чорнослив апельсини банани абрикоси гарбуз мандарини капуста шипшина печена картопля яблука ячмінна, вівсяна, пшенична крупа чорна смородина шпинат кабачки буряк редька. Калій  відіграє важливу роль у регулюванні водно-сольового обміну та кислотно-лужного балансу організму, забезпечує зменшення частоти пульсу, який часто буває прискореним у тих, хто має артеріальну гіпертензію.

Їжа, багата на магній: квасоля зелений горошок ізюм, інжир фініки шипшина пшениця овес кукурудзу хліб із муки грубого помелу вівсяна крупа гречка пшоно горіхи Магній знижує ризик інсульту та інфаркту.  Його  дія тісно пов'язана з іншим мінералом – кальцієм. При нестачі магнію, кальцій займає його місце, і відкладається в тканинах, призводячи до їх ущільнення. Також при дефіциті магнію калій погано утримується всередині клітини. 

Знежирені молочні продукти – джерело кальцію, магнію, калію. Щодня потрібно не менше трьох разів по 100 грам одного з продуктів – сиру, кефіру, йогурту, молока. Жирна риба – необхідна для здоров’я судин та життєздатності нервових клітин головного мозку і сітківки. Крім всім відомого лосося, не менш корисні оселедець, скумбрія, палтус, тунець.  Добре, якщо є можливість вживати її 3 рази в тиждень по 100-150 грамів. Якщо риба вам не до вподоби, вживайте Омега-3 у вигляді харчової добавки по 1000 мг щодня. Насіння і горіхи – джерело поліненасичених жирних кислот і мікроелементів, вітаміну Е, необхідних для здоров’я судин. Досить з'їдати по 20 грам в день замість перекусу.

Какао та шоколад містять велику кількість антиоксидантів, які покращують стан судин і серцевого м’яза і магнію, який розслаблює спазмовані судини.  Але це калорійні продукти, тому варто обмежитися чашкою какао або 20-25 грамами чорного шоколаду на день Зелений чай при регулярному споживанні балансує рівень холестерину на користь "хорошого", містить багато антиоксидантів, перешкоджає процесу старіння організму.

У Японії, де більше п'ють  майже найбільше у світі зеленого чаю, найнижчий рівень захворюваності на гіпертонію. Уникайте продуктів, що містять багато солі – консерви, тверді сири, напівфабрикати, солоне печиво, чіпси, кетчуп, соєвий соус, чи інші соуси, маринади, копченості, солоні горішки, в’ялена риба, лікувальні мінеральні води із великим вмістом натрію, консервовані оливки.

Читайте також: Як освіжити обличчя за 15 хвилин

Для здорових людей денна норма солі - 1 чайна ложка ( 2,3 г натрію), а людям з підвищеним артеріальним тиском – половина чайної ложки (1,5 г натрію) в день. Натрій сприяє затримуванню води в тканинах, і цим підвищує тиск. Чим менше солі, тим більше зниження артеріального тиску. Також повністю виключіть з харчування трансжири – безсумнівно шкідливий продукт.

Полюбіть спеції, що роблять їжу смачною і без солі. Оберіть ті, що вам до смаку. Корисними для гіпертоніків визнані коріандр, майоран, лавровий лист, селера, кріп, петрушка, часник. А загалом найкраща стратегія при гіпертонічній хворобі –  їсти менше, а рухатися більше, хоча б по 30 хвилин прогулянок щодня.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter