Високий рівень деяких цитокінів у хворих COVID-19 може запобігти розвитку стійкого імунітету до коронавірусу SARS-CoV-2.

Читайте також: COVID-19 в Україні 22 серпня: кількість нових випадків зросла до нового антирекорду

Це довели вчені Массачусетської лікарні загального профілю в США, пише lenta.ru з посиланням на статтю в науковому журналі Cell.

Дослідники вивчили селезінку і лімфатичні вузли померлих пацієнтів з COVID-19 і виявили, що в них відсутні гермінативні центри, які є невід'ємною частиною сталої імунної відповіді.

Гермінативні центри представляють собою структури, що виникають в лімфатичних вузлах і селезінці під час інфекції або вакцинації. У них дозрівають виробляють антитіла В-клітини, що стають довгоживучими клітинами імунної пам'яті. В-клітини дозволяють організму швидко і ефективно ідентифікувати патоген і атакувати його в разі повторного зараження.

Ключову роль в утворенні гермінативних центрів грають допоміжні Т-клітини. З'ясувалося, що при тяжкому перебігу COVID-19 допоміжні клітини не формуються. Причиною цього є високі рівні цитокінів – сигнальних молекул, що беруть участь в імунній відповіді. У важких випадках COVID-19 було виявлено величезну кількість цитокінів TNF в тих місцях, де зазвичай формуються гермінативні центри.

Читайте також: Вчені пояснили, як вологість повітря впливає на швидкість поширення коронавірусу

Це означає, що, хоча антитіла можуть захищати людей протягом відносно короткого часу, деякі люди, які одужали можуть через кілька місяців знову заразитися SARS-CoV-2 і не один раз. Втім, це не вплине на ефективність вакцин, які не викликають сплеск цитокінів.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook