Дослідження за участю 12 тисяч матерів показало, що прийом парацетамолу під час вагітності статистично пов'язане з підвищеним ризиком розвитку гіперактивності та дефіциту уваги у дітей.

Читайте також: В Україні заборонили замінник крові та засіб для лікування стафілококу

Результати дослідження описані в журналі Paediatric and Perinatal Epidemiology, пише N+1.

Автори статті проаналізували дані цих жінок і їхніх дітей у пошуках зв'язків між прийомом парацетамолу і станом здоров'я дітей, дані про яких продовжували збирати ще протягом 17 років їхнього життя. Серед зібраної інформації були дані фізіологічних і психіатричні тестів, а також показники когнітивних навичок. Усього вчені проаналізували 135 показників.

Виявилося, що з 135 параметрів з прийомом парацетамолу статистично пов'язані 12, які були ознаками гіперактивності або дефіциту уваги. Особливо сильно синдром гіперактивності та дефіциту уваги проявлявся після того, як діти пішли в школу, як показали опитування вчителів.

При цьому у дівчаток кореляція була слабшою, ніж у хлопчиків – якщо у перших ефекти проявлялися до семи років, то у других до дев'яти. До 15 років статистичного зв'язку між прийомом парацетамолу і гіперактивністю або браком уваги вже не було.

Читайте також: Назвали клас антибіотиків, які призводять до хвороб серця

Причини зв'язку між парацетамолом та гіперактивністю автори не досліджували. Невідомим залишилося й те, чи впливає прийом парацетамолу матір'ю на успішність дітей старшого віку і на здоров'я дорослих. Тим не менш, автори дослідження закликають до більшої обережності при прийомі ліків під час вагітності.

Парацетамол – поширене знеболювальне, яке не протипоказане при вагітності (після і триместру). Але в науковій літературі є відомості про зв'язок прийому парацетамолу під час вагітності та підвищеним ризиком розвитку астми та синдрому дефіциту уваги й гіперактивності.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook