Кінець 2014 року. «Повністю знищити тіньовий ринок горілки в Україні, так само як і корупцію, неможливо».

Про це, в інтерв'ю «ЛігаБізнесінформ», розповів перший заступник голови ДФС В. Хоменко. Крім того, за його словами, на сьогоднішній день держава неефективно управляє цією сферою.

Повний провал та безпорадність влади у протистоянні тіньовому обігу горілки для Нестерука та Єлової став їх другим шансом. Скориставшись хаосом, наш герой-патріот Петро Каленикович, за сприяння колишніх колег раніше згаданого Смольянінова Ю. швидко познайомився з новими виконуючими обов'язки керівників податкової міліції, поліції та прокуратури області. Побігавши трохи по великих кабінетах – бізнесмен отримав від останніх дозвіл на реалізацію дешевої горілки «по другій формі» на території Волині.

Амбітний і молодий Петро Нестерук, хоче всім дуже довести, що він самостійний гравець на алкогольному ринку, потужний луцький бізнесмен, впливова людина в області, не по своєму віку мудрий. Каленикович мріє про те, щоб світська богема сприймала його, як свого, а не як звичайного «Петю-розливайку», барижника горілкою-шмурдяком та «кидалу» в бізнесі. Для цього він стає кандидатом в депутати до Луцької міської ради від БПП «Солідарності», бажаючи належати до діючої влади, бути представником крупного капіталу – місцевим олігархом.

Разом з Романом Романюком звітують про приголомшливу «роботу»на Волині

Бажання Петра Нестерука заробляти мільйони співпало з інтересами головного ляльковода нелегального ринку алкоголю – Наталії Єлової. Її бажання керувати схемою ішло в ногу з волею високих київських покровителів і займаною посадою начальника регіонального управління контролю за обігом підакцизних товарів ДФС у Волинській області. Наталія Федорівна – місцевий алкогольний корифєй (у класичному балеті – домінуючий танцюрист, танцюючий попереду кордебалету, але не виконуючий головні партії в спектаклі), яка обізнана про всі деталі схеми роботи по «формі два»: від заводу-виробника «програми» до кінцевого споживача, де і з яких магазинів-складів реалізовується, назву продукції, навіть на якій з торгових марок горілки, яка повинна бути акцизна марка (підроблена чи вилучена з обороту і незнищена, «сестрички»).

Але ж проблема у тому, що нова влада і її керівники не сприймають старих кадрів, з епохи «попєрєдніков», хвилюючись, що «каса» пройде мимо їх кишень, тому і не пропонують їй посаду в новій структурі ДФС. В справу доводиться втрутитися покровителям пані Єлової – Службі безпеки України у Волинській області. Почалось відверте протистояння. Місцевий клан переміг рівненського варяга. Нелояльного до Єлової керівника податкової служби турнули з посади, звинувативши його в потуранні хабарництву. «Смотрящий-корифей» знову на посаді. Лишилась справа за малим, це замаскувати тіньовий бізнес, надійно організувати його прикриття від громадських активістів і випадкових необізнаних правоохоронців.

Петру Нестеруку потрібен стартовий готівковий капітал для швидкого відкриття офіційних магазинів з продажу алкоголю. Нічого кращого депутату від БПП в голову не прийшло, як залучити гроші свого родича, дядька дружини Нелі – колишнього потужного спиртовика Корнійчука Віктора. Під магазини «Гроно» купляються приміщення, а право власності оформляється на рідного брата Нелі Нестерук - Бугайчука Вадима Аркадійовича, який є водієм нашого героя та по-сумісництву співзасновником і керівником «Шацького рибно-мисливського господарства» разом з рідним братом Голови Щацької РДА Голядинцем  Віталієм Володимировичом.

«Тонкий натяк» на корупційну складову в придбанні великої кількості земельних ділянок в Шацькому районі та облаштування прилеглої території до готелю-ресторану «Нестер Хауз» за рахунок коштів райдержадміністрації. Між іншим, як подекують мешканці с. Грабово, де раніше головою був Голядинець Василь, саме він був організатором перекидки білоруських цигарок через зелену смугу на українсько-білоруському кордоні. Як, говориться в народі «рыбак рыбака...»

27.08.2014 року Петром Нестеруком створене та зареєстроване нове товариство без смердючого шлейфу та гарною місцевою назвою «Полісся Трейд» та вже з новими адресами здійснення господарської діяльності: торгова мережа магазинів «Гроно» м. Луцьк, вул. Вінниченка,18, Соборності в ТЦ  «Гостинець»та переобладнені таємними проходами на випадок «шухеру» склади-магазини м. Луцьк. Марцинюка, 35, м. Рівне, вул. Млинівська, 23.

Петро набирає команду, оточуючи себе близькими людьми: дружина Неля Нестерук-співвласниця та директор ТОВ «Полісся Трейд», ГО «Квітка Полісся», ТОВ «Сапстар», ГО «Студія класичного танцю «Жизель»», ТОВ «Хаус секюріті» відповідальна за бухгалтерський облік, кум Нестерука -Головайчук Микола Петрович, співласник ТОВ «Полісся Трейд» та куратор Рівненського напрямку роботи складу-магазина, колишні співробітники Служби безпеки Украни, зокрема, Ю. Іваницький, податкової міліції – О. Семенов, які ймовірно раніше кришували Нестерука - відповідальні за роботу менеджерів-розповсюджувачів горілки, збору необлікованої виручки, вибивання боргів у покупців. Цікаво чи оформлений на ТОВ «Полісся Трейд» працюючий-пенсіонер СБУ Ю. Іваницький?

Зібралася гарна компанія співучасників з розподілом ролей в схемі роботи по «другій формі». Справи пішли вгору. Петро Нестерук заводить на місцеві ринки дешеву горілку ЗАТ "Люботинський завод Продтоварів" м. Харків «Пшенична», ТОВ "Концерн "Біг-М" м. Полтава «Club vodka» і навіть частково повертає собі реалізацію продукції «Олександрії-БЛіГ», але не на Волині, а тільки на території Рівненщини, тому що «франшиза» передана іншим гравцям. Прочитайте далі і тільки глибоко вдумайтесь в масштаби грабунку Держави та при цьому найстрашніше спаювання громадян, молоді завдяки таким ділкам-розповсюджувачам біди, як Нестерук і Ко.

Виробництво контрафакту відбувається на напівлегальних підприємствах-виробниках. Так, з 30 працюючих в Україні ЛГЗ мінімум 10 займаються виготовленням «ліваку».

За даними Антикорупційної правозахисної організації це заводи ПрАТ «Люботинський завод «Продтоварів», ООО «Концерн «Біг-М», ООО «Захід Алко-Груп», «Латона-інвест», AMG, «Вікінг», «Эльбор», ПрАТ «Чернігівський лікеро-горілчаний завод «Чернігівська горілка», «Ровес» та інші.

«Укргорілка» оцінює «тінь» близько 40-50%. «60% - це поки цифра, якої ми впевнено прагнемо», - говорить гендиректор Остапюк. Раніше в «Укргорілці» підрахували, що близько половини ринку в тіні, в грошах щонайменше 5 млрд грн на рік, які течуть повз бюджет в приватні кишені. Зазначалося, що значні частини цих сум у вигляді пухких конвертів осідають у кишенях корупціонерів чиновників.

«Заходів для боротьби з тінню повинна вживати держава та її органи. Це не функція виробників. У нас немає повноважень на здійснення яких-небудь дій. Ми своєю чергою, як і щороку, даємо представникам ДФС інформацію щодо виявлених на ринку випадків", - каже Остапюк.

Повідомлялося, що в мережевому роздробі «лівак» практично не продається. Його царство – це лінійний роздріб, невеликі магазинчики, гастрономи, а це не мало не багато - близько половини продажів алкоголю в торгівлі.

Також в «Укргорілці» неодноразово нарікали на відсутність електронного реєстру списаних акцизних марок. «Нам кажуть, 9,5 млн марок утилізовано в певному регіоні. Що це нам може дати? Та нічого, це просто статистика. А якщо б були номери утилізованих марок, то служба економічної безпеки або податкова міліція могла б проїхатися регіонами, лінійною роздрібною мережею». За його словами, якщо б номери були відомі, можна було б без зусиль знаходити пляшки з марками-"сестричками", з яких акциз не було сплачено,– з'ясовувати за накладними, хто поставив цей товар, вичислити винуватців.

Про те, як вичислити винуватців, як налогодженна співпраця ТОВ «Полісся Трейд» з горілчаними заводами у сфері тіньового обігу дешевої горілки та тіньові доходи і їх легалізація на території Волині та Рівненщини у наступних публікаціях.

ТАРАС СЕРЕДИЧ, кореспондент програми «Секретні матеріали»