Здається, з такою кількістю снігу, посуха Україні точно не загрожує. Утім, кругообіг води у природі зламався, констатують науковці. Саме тому пересихають криниці й природні водосховища.

Читайте також: Назвали причину обміління Шацьких озер (фото)

Чи можна це зупинити і де українцям завтра шукати воду – йдеться у спецпроєкті "Пий до дна" у ТСН.

Порожні криниці, висохлі озера і катастрофічні прогнози науковців – куди вода зникає з колодязів, озер, річок і чи можна її втримати для майбутніх поколінь.

В інституті водних проблем цю ситуацію спрогнозували ще кілька років тому. З кожним роком в Україні фіксують зменшення кількості опадів на 8 млм. І для науковців це катастрофічна цифра. 

На гідрометеостанції поблизу найбільшого в Україні озера Світязь тепер воду рахують до краплини. Минулого року водойма почала зникати просто на очах.

Світязь раніше було мало схожим на курорт. Сира погода, багато комарів, довкола болото. Щоб дійти до озера покупатися треба було по коліна пройти болотом. Спочатку зникло болото, далі теплішала вода – температура повітря піднімалася щороку на непомітні 1-2 градуси, аж доки остаточно не змінила клімат у регіоні. Тут всі сподівалися, що ситуацію виправлять опади. Але після осінніх злив Світязь так і не повернув собі всю воду.

Читайте також: Біля Світязя посадовці "роздали" понад 8 гектарів землі

Світязь – це найбільше озеро в Шацькому заповіднику. Менші водойми тут деградують ще виразніше.

"Цей процес – незворотній. Залишилось до 50 років життя, доки озеро не перетвориться на болото", – зазначає Володимир Самусєв, заступник очільника Шацької РДА.

Та вода що зникає – це не просто місце, де можна покупатися і відпочити. Це ще величезний природний резервуар питної води.

Перш ніж пити, воду з озера досліджують на наявність нітратів – тестер вперше абсолютно білий. Мікробіологи кажуть, справа ось в кульках водоростей. Вони природно очищують воду у Світязі.

Але хіміки закликають не поспішати радіти. Світязь, як й інші водойми в Україні, недообстежені. Досі аналізи проводили за радянськими стандартами, не зважали, приміром, на сучасні агрохімікати.

Читайте також: На Волині почалося будівництво дороги до Шацьких озер

В одній з чотирьох надсучасних лабораторій, побудованих за кошти Європейського Союзу, українські науковці вже у найближчі півроку проаналізують воду з усіх вітчизняних водойм. Перші результати вже шокували науковців.

"У воді було виявили і парфюмерію, і наркотичні засоби, і нові забруднювачі, яких навіть в європейський стандартах немає", – розповів Валентин Шліхта, голова Держводагенства.

Тобто те, що не висушить глобальне потепління, може виявитися непридатним для пиття через забруднення. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook