У Верховну Раду внесли законопроект, який дозволить податковим інспекторам відстежувати, скільки витрачають українці, і порівнювати їх витрати з доходами.

Читайте також: У Раді підтримали закон про цивільну конфіскацію: у кого заберуть майно

Відповідний проект №1183 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб" з'явився на сайті парламенту.

Документом пропонується в період з 1 січня 2020 по 31 травня 2020 провести добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб за станом на 31 грудня 2019 року.

Для цього громадянину України надається право подати одноразову декларацію про активи із зазначенням активів, що належать йому на праві приватної власності. При цьому особа може не вказувати джерела походження і вартість задекларованих активів.

У такій декларації слід відобразити такі активи фізичної особи:

  • валютні цінності;

  • цінні папери;

  • рухоме і нерухоме майно;

  • об'єкти незавершеного будівництва;

  • частки (паї) у майні юридичних осіб;

  • інші майнові та нематеріальні активи в Україні і за кордоном;

  • розмір доходу або його частини, з яких раніше не сплачено ПДФО і який був джерелом придбання активів, про який відсутня інформація про джерела його походження.

З останнього особа буде зобов'язана сплатити податок за ставкою 9 відсотків.

Відзначається, що такий механізм і ставки податку відповідають світовому досвіду при проведенні кампаній з декларування в Італії, Бельгії і Швейцарії.

Законопроектом також передбачається ввести метод контролю витрат фізичних осіб і відповідності їх отриманим доходам.

Читайте також: Українцям перерахують зарплати: скільки будемо отримувати

Метод контролю витрат фізичних осіб буде застосовуватися контролюючими органами з 1 травня 2021 і базуватися на порівнянні понесених фізичною особою витрат у розмірі понад 150 тисяч гривень на придбання неподільних одиниць товарів (робіт, послуг), вироблених з 1 січня 2020 року, з розміром доходів, отриманих фізичною особою за цей період, з яких сплачено податок на доходи фізичних осіб та розміром коштів, задекларованих фізичною особою в одноразовій декларації.

Отже, контроль за витратами фізичних осіб буде полягати в порівнянні сум витрат тільки в розмірі понад 150 тисяч гривень із сумою всіх доходів фізичної особи.

У тому випадку, якщо за результатами такого порівняння контролюючим органом буде виявлено перевищення витрат над доходами в розмірі, що перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, контролюючий орган розпочинає процедуру попереднього з'ясування виникнення перевищення витрат над доходами.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook