Обвал світових цін на нафту до $30 за барель ознаменував собою нову хвилю світової фінансової кризи.

Читайте також: Торкнеться кожного: деталі гучного закону про автомобілі

Про це пише у Facebook експерт-міжнародник Ілля Куса.

За його словами, криза викликана борговими проблемами в ряду країн, системною кризою капіталізму, а також епідемією коронавірусу.

"Очікують подальше падіння, якщо нафтова війна між Росією і ОПЕК затягнеться. Тобто, ціни можуть впасти ще до рівня $20 − $25",− прогнозує експерт. І додає "боляче" буде всім, але краще всього зараз ситуація у США.

Що стосується України, то вона, за словами експерта, до кризи не готова, тому "буде пожинати наслідки разом з іншими слабкими, неефективними і залежними від зовнішніх чинників економіками".

"Як і в РФ, у нас − гостра управлінська криза і повна деградація державних інститутів разом з провалом інформаційно−смислового простору. Росія почала вирішувати цю проблему, запустивши конституційну реформу, заодно вирішуючи питання "престолонаслідування", яке вже давно назріло", − зазначив Куса.

Криза, вважає експерт, вдарить і по економіці РФ, але "вони зможуть витримати". "Накопичені за останні роки резерви покриють їх дірки в бюджеті на 4−5 років, а за умови урізання соціалки − і на все 9−10 років", − пояснив експерт.

При цьому Куса підкреслює, що у зовнішній політиці РФ зміни малоймовірні.

Найбільше, вважає експерт, постраждає Саудівська Аравія. "У них бюджет розрахований на $58 за барель, а всі найбільші нацпроекти, задумані Мухаммедом бін Сальманом і зовсім потребують по−хорошому в ціні $83. Резерви у саудівців є − близько $500 млрд. Їх вистачить на 3−4 роки з урахуванням витрат, але реакція на нафтовий шок може бути і раніше. Саме тому, наслідний принц завчасно почав закручувати гайки і заарештував опозиційно налаштованих до нього принців, включаючи брата і племінника короля", − розповів він.

Читайте також: Зеленський закликав мережі АЗС знизити ціни на пальне "на табло"

Негатив також відчують Венесуела, Іран та Ірак, на відміну від Лівії.

"У Лівії все добре. Там вже кілька місяців місцеві племена за вказівкою генерала Хафтара блочать експорт нафти з терміналів, так що нижче днище вони навряд чи проб'є. Хоча, все можливо", − вважає Куса.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook