Процес формування ОТГ, за принципом добровільності, практично добігає кінця. Тож громади, які поки не визначилися зі своїм децентралізаційним майбутнім, шукають кращі варіанти для об’єднання чи приєднання.

Читайте також: Стало відомо, хто може зайняти посаду заступника голови Волинської обласної адміністрації

Серед них і Шклінська сільська рада, що на Горохівщині. Чимало жителів цієї сільради бачить перспективу у спільному господарювання із Городищенською ОТГ (громада-член Асоціації міст України у Волинській області), що на межі Луцького та Горохівського районів, тому і звернулися із листом-пропозицією до керівництва своєї сільради. Таке бажання не дивне, адже Городищенська ОТГ, наразі, за доходами на одного мешканця, а це майже 6 тисяч гривень, у п’ятірці кращих на Волині та ще й сплачує до державного бюджету реверсну дотацію близько 600 тисяч гривень. Про це інформує Волинське регіональне відділення Асоціації міст України у Fecebook.

Тож, врахувавши численні звернення жителів Шклінської сільради, її керівництво, депутати райради та актив громади приїхали до Городища, щоб розглянути перспективи життя в одній ОТГ. На цю зустріч, із виїзною консультацією, приїхали і представники Волинського регіонального відділення Асоціації міст України – в.о. виконавчого директора РВ АМУ Мар’яна Конончук, консультанти проєкту "ПУЛЬС" – із бюджетних питань Василь Гром і з питань комунікацій Тамара Зубенко.

Читайте також: Вибори в ОТГ: чому пролетіла партія "Слуга народу"

Нагадаємо, що такі виїзні консультації – постійна форма роботи консультантів "ПУЛЬС", проєкту який Асоціація міст України втілює за підтримки USAID.

На початку зустрічі пані Конончук розповіла про АМУ, як дієвого лобіста інтересів місцевого самоврядування, цілі та завдання проєкту "ПУЛЬС" і його роль у децентралізаційній реформі та наголосила на політичній незаангажованості та максимальній об’єктивності в роботі Асоціації і консультантів проєкту.
Консультант із бюджетних питань Василь Гром представив присутнім детальне економічне обґрунтування життєздатності і перспективи розвитку Городищенської ОТГ у форматі – Городище-Чаруків-Шклінь.

Нагадаємо, що ще торік, Чаруківська сільська рада, яка за Перспективним планом віднесена до Гіркополонківської ОТГ, виявила бажання стати частиною Городищенської громади, але процес приєднання поки не завершений.
Тож, зі слів пана Грома, Городищенська ОТГ, приєднавши дві вищезгадані громади, вже не віддаватиме гроші державі, а отримуватиме в межах 1,5 мільйона гривень дотації. А якщо говорити про бюджет, то власних доходів, і це не маючи на своїй території АЗС, вона матиме десь 24-25 мільйонів гривень. Буде тут чотири великі, фінансово самостійні школи, одна з яких, наймовірніше у Чарукові, стане опорною. А от невеликі "школки" доведеться реорганізувати. Втім, це не проблема, адже в громади є чим довозити дітей і вчителі без роботи не лишаться.

Читайте також: Волинська громада стала лідером в Україні за явкою на виборах

Щодо медицини, то на базі однієї з амбулаторій створять КП "Центр надання первинної медико-санітарної допомоги", а в іншій – буде його віддалений підрозділ. Культура теж не лишиться поза увагою, адже у планах створення "Центру культури, молоді і спорту".

До речі, в ідеалі всі ці структури будуть розпорядниками коштів та матимуть власну бухгалтерію.

Підсумовуючи, Василь Гром зазначив, що у такому форматі є всі шанси отримати на Волині ще одну чудову громаду з населенням близько 7 тисяч осіб.

Світлана Соколюк, голова Городищенської сільської ради, розповіла про здобутки громади за роки об’єднання. І навела приклад, як дбає громада за вчителів: цьогоріч, наприкінці року, всі вони отримали премію 50% окладу, а директори – 80%.

Читайте також: У Доросинівській ОТГ на Волині обрали голову

Послухавши доповідачів представники Шклінської громади перспективою зацікавилися. Втім, у них залишилося зовсім мало часу на добровільний вибір і вирішувати потрібно дуже швидко.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook