Ангіна – одне з найпоширеніших захворювань, як у дітей, так і дорослих, яке супроводжується вираженою інтоксикацією і високою температурою. Найчастіше вона викликана стрептококами і стафілококами, що мають бактеріальну природу. З цієї причини антибіотики при ангіні присутні в складі комплексної терапії, спрямованої на лікування недуги.

Які антибіотики призначають при ангіні

Щоб не допустити переходу захворювання в хронічну форму з супутніми ускладненнями, прийом антибактеріальних препаратів повинен здійснюватися за призначенням лікаря. Його завдання – встановити причини виникнення ангіни, підібрати ефективні засоби і проконтролювати хід лікування. Самостійно призначати собі антибіотики не рекомендується. При вірусної етіології прийом таких ліків загрожує ускладненнями.

При ангіні призначаються два типи антибіотиків – бактеріостатичні і бактерицидні. Перша група препаратів сприяє усуненню симптоматики і придушенню розмноження патогенних мікроорганізмів. До таких засобів відносять знеболюючі спреї, жарознижуючі засоби, розчини мірамістину і фурациліну для полоскання горла.

Дія бактерицидних антибактеріальних препаратів направлено на знищення збудників ангіни. При бактеріальної етіології захворювання використовують медикаменти, що містять пеніциліну, азитроміцину і амоксициліну.

Лікування ангіни передбачає комплексну терапію із застосуванням додаткових препаратів. До них відносяться пребіотики, спрямовані на нормалізацію мікрофлори кишечника, імуностимулятори, що прискорюють відновлення організму після хвороби, жарознижувальні і знеболювальні.

Як вибрати антибіотики

Крім відповідності цільовим призначенням, до антибактеріальних препаратів пред'являється ряд вимог. В їх списку присутні:

  • мінімальна кількість протипоказань;

  • ефективне знищення бактерій;

  • незалежність швидкості абсорбції від прийому їжі;

  • дієвість, як при грампозитивних, так і грамнегативних бактеріях;

  • зручна форма прийому;

  • швидке проникнення в рідке середовище тканин і організму;

  • легка переносимість.

 

На додаток до прийому антибіотиків рекомендується виконання простих правил, що дозволяють прискорити одужання. До них відноситься дотримання питного режиму, правильне харчування, повноцінний відпочинок.