Днями в "Слузі народу" спалахнув скандал: виключена з фракції депутат Ганна Скороход повідомила, що міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов і міністр юстиції України Денис Малюська офіційно подали прохання про відставку.

Читайте також: Мало грошей: нардепка "злила" інформацію про відставку двох міністрів з Уряду Гончарука

Про це повідомляє видання Страна.

За словами нардепа, причина заяв міністрів – недостатнє матеріальне забезпечення. Простіше кажучи – маленька зарплата (зараз вони заробляють плюс–мінус 30 тисяч гривень). Тим більше, що обидва міністри до того самі заявляли, що хотіли б отримувати більше.

Щоправда, після заяви Скороход вони спростували повідомлення про своє звільнення.

Страна вирішила розібратися, скільки заробляють незадоволені міністри. Виявилося, що насправді вони отримують мільйони гривень, а основні джерела їхніх доходів розташовані не в Україні, а в США.

Мільйонна пенсія в 38 років для міністра Малюськи

Міністр юстиції Денис Малюська в понеділок, 16 грудня, оприлюднив повідомлення про зміну свого майнового стану.

У ньому він зазначив, що 9 грудня цього року отримав дохід в сумі 1 млн 56 тис гривень в якості пенсії від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), розташованого в столиці США місті Вашингтоні:

Йдеться, очевидно, не про пенсію за віком – міністру всього 38 років. Швидше за все, була проведена виплата з корпоративного пенсійного фонду.

Раніше міністр Денис Малюська працював в МБРР в якості консультанта з розвитку приватного сектора. Ще цей банк називають Світовим банком. У його функції входить видача кредитів бідним країнам.

Зазвичай у великих корпораціях виробляються відрахування з зарплат співробітників в корпоративний пенсійний фонд. Накопичені кошти після закінчення трудового контракту можна або отримати повністю весь обсяг, або розтягнути виплати дрібними частинами на багато років. Ймовірно, міністр отримав саме таку виплату.

Після отримання мільйонної американської пенсії міністр юстиції передумав звільнятися і заявив, що нинішня зарплата його "більш–менш влаштовує".

"Я досить забезпечена людина. Крім того, тиждень тому мені перерахували мою пенсію з США, яка накопичилася в зв’язку з моєю попередньою роботою. Це більше 1 млн гривень, яких мені вистачить надовго. Тому питання заробітної плати особисто для мене знято", – заявив міністр.

Він також додав, що питання заробітної плати "не настільки критичне, як поширили в медіа".

"Для міністрів це менш важливо, ніж для якогось низового персоналу. Для мене так само. Теоретично я можу і півроку не отримувати заробітну плату, якщо дружина не вб’є до тих пір, то прожити можна спокійно, навіть без зарплати", – розповів Малюська.

Дружина міністра юстиції Людмила Рабчинська теж працює в Кабміні – заступником міністра цифрового розвитку Дмитра Дубілета.

Як великий чиновник, вона теж зобов’язана декларувати істотні зміни в свій майновий стан. Пенсія чоловіка, очевидно, відноситься до таких суттєвих змін. Однак задекларувати мільйонну пенсію чоловіка дружина міністра юстиції чомусь "забула".

Міністр Малюська разом з дружиною в останні два роки отримували майже по мільйону гривень від організації, прямо пов’язаної з близьким оточенням експрезидента Порошенка.

Читайте також: П'ять народних депутатів від "Слуги народу" склали свої повноваження

Американські мільйони Тимофія Милованова

Ще один міністр, який скаржився на маленьку зарплату – це міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов.

Тимофій Милованов не новачок у вищих ешелонах української влади. Влітку 2016 року Верховна Рада призначила його членом Ради Національного банку. У жовтні того ж року Рада НБУ обрала своїм головою відомого економіста Богдана Данилишина, а Тимофій Милованов став його заступником.

Претензії Тимофія Милованова на високу зарплату ймовірно викликані тим, що він до початку роботи міністром отримував мільйонні доходи з США.

Так, в декларації за 2018 рік Милованов повідомив, що отримав за рік 4,3 млн грн (близько $ 160 тисяч) в якості зарплати від університету Піттсбурга в США, і ще майже 1,3 млн грн в якості винагороди як член Ради Нацбанку:

Ще в 2018 році майбутній міністр задекларував майже 1,8 млн грн зарплати, отриманої в "Київському економічному інституті". Це одна зі структур, які працюють під загальним брендом "Київська школа економіки" (КШЕ).

Материнська структура КШЕ також зареєстрована в столиці США місті Вашингтоні під назвою "Kyiv School of Economics and Economics Education and Research Consortium". Тимофій Милованов є в ній почесним президентом.

Також Милованов в 2018 році отримав грант в розмірі 141 тисяч гривень від американської дослідницької організації "Меркатус центр":

Ще Тимофій Милованов показав 107 тис. грн відсотків від банківських вкладів в Україні та 92 тис. грн дивідендів від американського інвестиційного фонду Vanguard.

Таким чином, в 2018 році основну частину свого багатомільйонного доходу Милованов отримав з США. В основному, за рахунок зарплати від Піттсбурзького університету.

За 2019 рік ситуація не змінилася. Тимофій Милованов подавав декларацію за період з 1 січня до дати свого звільнення з Ради НБУ 3 вересня.

У ній він повідомив, що заробив за цей час 2,78 млн грн в Піттсбурзькому університеті, 1,89 мільйона в Київському економічному інституті (який, нагадаємо, пов’язаний з Київською школою економіки, яка родом з США) і ще 842 тис. грн. за роботу в Раді НБУ.

Також Милованов отримав 41,5 тисячі як відсотків від депозитів в "Приватбанку":

Після початку роботи міністром Тимофій Милованов продовжив здобувати основні доходи з США. 4 вересня він отримав 175 тисяч зарплати в Київському економічному інституті, а 30 вересня – 187 тисяч зарплати з університету Піттсбурга:

І ще майже півмільйона гривень міністр одержав у вересні в Пітсбурзькому університеті з формулюванням "за викладацьку та наукову діяльність у позаробочий час":

Загалом, в українського міністра економіки доходи походженням з США істотно перевищують суми доходів, які міністр отримує в Україні.

Як повідомлялося, міністр Милованов показав, скільки насправді отримує в міністерстві. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Всі виплати – зарплати і премії, які я отримав за 3 місяці роботи в Міністерстві на фото. 93122 грн в цілому, що становить 31041 грн на місяць", – написав він, прикріпивши відповідні скріншоти.

Також він додав, що хоче отримувати таку ж зарплату, як і інші міністри – "не більше і не менше". За його словами, зарплати повинні бути такими, щоб "чесна і висококваліфікована людина погодилася за неї працювати".

Читайте також: Розминають пальці?: нардепів "Слуги народу" спіймали на таємних шифрах у Раді

Як повідомлялося раніше, за даними нардепа Олександра Дубінського, Милованов може отримати за листопад премію в 1630%, що дорівнює 236 тис. грн:

Але навіть в такому збільшеному розмірі доходи Тимофія Милованова в якості міністра в рази менші ніж ті суми, які він отримував з США.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook