Озеро Світязь обміліло. У деяких місцях вода відступила на десятки метрів. Місцеві кажуть, що не пам'ятають, щоб вода відходила від берега так далеко.

Читайте також: У Світязі говорили про проблему утилізації відходів

Туристка Аліна разом із чоловіком і дитиною прийшла прогулятися біля озера Світязь. Але очам не повірила – вода відійшла на десятки метрів від берега, пише 5 канал.

"Катастрофа, – яка перша думка. Шкода те озеро, що там і риба, і флора, і фауна – все так потерпає", – бідкається туристка Аліна Гаврусь.

Через обміління на озері утворився піщаний острів завдовжки декілька десятків метрів. Місцеві розповідають, площа Світязя щорік зменшується.

"Колись, я з 1954-го року, вода була до асфальту, де люди ходять. Там як кар'єр викопали – і все, вода зникає і зникає", – пригадує місцевий мешканець Петро Вовчук.

У Держекоінспекції називають кілька причин цього.

"Має вплив на Світязь Хотиславський кар'єр. Ну, а другий фактор – це погодні умови. Тому що в нашому районі осінь була суха, без дощів, літо було сухе. Бачимо таку невтішну картину: повиходили коси, зменшився рівень води", – пояснює інспектор Олександр Ткачук.

Фахівці пояснюють, водойма живиться підземним водами та артезіанськими джерелами. За рівнем води в озері ретельно стежать співробітники Шацького національного природного парку.

"Рівні і ґрунтових, і поверхневих вод, і артезіанських свердловин, з яких живиться Світязь, впали десь на метри два. Мілководна зона дуже велика в озері Світязь і навіть 10 см відіграє велику роль", – розповів начальник Управління водного господарства Волині Ростислав Кравчук.

За словами науковців, розв'язати проблему допоможе будівництво водорегулювальних споруд.

Читайте також: В усіх селах довкола Світязя розпочнуть будівництво каналізацій

"Щоб не було пониження води в озері Світязь, або воно було незначне, треба побудувати водорегулювальну споруду на озері Світязь і ще одну на Луку-Перемут, якщо ми будемо тримати воду лише на озері Світязь, то озеро Луки-Перемут може пропасти", – пояснює провідний науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук.

Співробітники національного парку заспокоюють: говорити про незворотні процеси на озері поки що зарано. Вони очікують, що рясні опади взимку та навесні допоможуть відновити рівень води у Світязі.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter