Кілька мільйонів українців вже скоро можуть залишитися без питної води через борги водоканалів та держави.

Читайте також: У селі неподалік Луцька не працює нова каналізаційна станція, нечистоти течуть у річку (фото, відео)

Про це повідомляє УНІАН.

В цій ситуації водоканали закликають уряд не допустити припинення водопостачання з 1 квітня через відсутність у підприємств договорів з постачальниками електроенергії. Про це заявила на прес-конференції віце-президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Ольга Бабій.

Як пояснила Бабій, згідно із Законом "Про ринок електричної енергії", водоканали повинні були укласти договори на постачання електроенергії з постачальниками до 1 січня 2019 року, але трейдери відмовляють, так як водоканали мають борги загальною сумою близько 6 млрд. гривень.

Заборгованість утворилася головним чином через низькі тарифи водоканалів, які не покривають всіх витрат. Крім того, компанії не отримали від держави погашення різниці в тарифах, а це близько 2,5 млрд. гривень, є затримки з відшкодуванням сум пільг та субсидій.

"На жаль, ситуація патова. Для того, щоб 5 мільйонів людей мали в крані воду, необхідно терміново зібрати засідання Верховної Ради і внести зміни в закон [про ринок електроенергії], і продовжити термін тимчасового підключення до постачальника "останньої надії" хоча б на три місяці", – заявила Бабій.

Вона також додала: "Друге – терміново скликати Раду національної безпеки, яка дасть доручення, як діяти всім суб’єктам в умовах відключення, якщо такі відбудуться. Третє – НКРЕКП повинна терміново встановити економічно обґрунтований тариф для забезпечення діяльності підприємств, так як зараз жодної з організацій ці тарифи не встановлено. Ці кроки потрібно зробити на наступному тижні".

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook