13 вересня цього року припадає на п'ятницю. А п'ятниця 13 традиційно має погану славу в народній уяві і навколо неї є багато різних міфів.

Читайте також: 12 вересня 2019 – яке сьогодні свято: традиції, заборони і прикмети

П'ятниця 13: міфи

"Найстрашнішим" в людській уяві вважається саме поєднання п'ятниці і тринадцяти. В язичництві п'ятниця була присвячена скандинавській богині Фреї – "колезі" римської Венери і грецької Афродіти. Як і Венера з Афродітою, Фрея для древніх скандинавів була богинею любові, сексу і родючості. Її день – саме п'ятниця, тринадцяте. Мабуть, в стародавні часи це був час світлої радості і веселощів.

П'ятниця, 13-те отримала погану славу саме з приходом чоловічих і сонячних культів, а пізніше і з поширенням християнства, коли віра в жіночу силу витіснилася чіткими релігійними рамками священиків-чоловіків. З "прокляттям" числа збігалося й те, що Христос не розглядається як 13-й серед 12-ти учнів, а до цього "чорного" числа зарахували Юду-зрадника.

У християнській культурі вважається, що саме в п'ятницю 13-го числа Адам і Єва скуштували заборонений плід; саме цієї зловісної п'ятниці Каїн безжалісно вбив свого брата Авеля. Розп'яття Христа припало саме на п'ятницю.

Магічне число 13 грає важливу роль в окультних колах і не означає нещастя. Наприклад, в ковені – зборах відьом є саме 13 учасників. Але через ці факти п'ятниця 13 стала днем відьом.

П'ятниця 13: прикмети

Є деякі прикмети, пов'язані саме до цього числа і дня. Не бажано в п'ятницю 13 кудись їхати, адже можна і не повернутися. Не потрібно укладати важливі угоди і підписувати документи. Навіть лікарі 13 числа намагаються уникати операцій.

Якщо 13 день календаря будь-якого місяця випадає на п'ятницю, то не треба приймати серйозні рішення. Якщо була запланована важлива подія, то скасуйте або перенесіть її.

Не піддавайтеся спокусі. Цього дня чоловік найбільше схильний спокусам і невиправданому ризику (згадайте відомий біблійний сюжет), постарайтеся бути спокійніше, послухайте класичну музику, почитайте, приділіть час родині.

Не залишайте квартиру без нагляду. Американські поліцейські зведення стверджують, що саме в п'ятницю, 13 збільшується число крадіжок і грабежів. З чим саме це пов'язано – невідомо.

Читайте також: Свято 11 вересня 2019: Усікновення глави Іоанна Предтечі, історія і традиції

П'ятниця 13:ритуали

Кожна людина хоче, щоб цей день минав так само спокійно, як і всі інші. Але для того, щоб це зробити, необхідно вжити якихось заходів. Є кілька ритуалів від негативу цього дня.

Допомогти зруйнувати погану енергію п'ятниці 13 можуть захисні молитви і віра в Бога. Мовите слово до Всевишнього і день стане кращим для вас.

Колись давно в цей період на долонях малювали п'ятикутну зірку. Її не можна було витирати, поки день не закінчиться. Вона була своєрідним оберегом від негативу.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook