Аукціонний будинок Worldwide Auctioneers оголосив, що 17 січня виставить на торги "самий історично значимий автомобіль, який коли-небудь надходив у відкритий продаж". На формулярі німецького заводу Daimler-Benz, датованому 1938 роком, в графі "замовник" написано: "фюрер і рейхсканцлер".

Читайте також: За радянську монету 1949-року на аукціоні дають більше 200 тис. гривень

Про це пише Сегодня.

Лімузин Гітлера, що надійшов в гараж нацистського лідера незадовго до початку війни в 1939 році, був броньованою версією моделі 770K. Вікна автомобіля були зроблені з багатошарового куленепробивного скла товщиною 4 сантиметри, а кузов захищений пластинами зі спеціальної сталі товщиною в 18 мм. Втім, якщо врахувати, що Гітлер зазвичай вітав радісну публіку стоячи, подібні заходи безпеки навряд чи змогли б йому допомогти. Через броньовані пластини, вага автомобіля збільшилася майже до п'яти тонн, а витрата палива – до 38 літрів на 100 км. У той же час бензобак "Мерседеса" був розрахований на 300 літрів пального, що все ще дозволяло йому проїхати порівняно велику відстань без дозаправки.

У той же час не варто забувати, що автомобіль Гітлера був символом нацистської пропаганди. Співробітники Worldwide Auctioneers запевняють, що роблять все для того, щоб виключити можливість того, що автомобіль купить людина з нацистськими поглядами і зробити її культовим об'єктом правих радикалів.

"Мета аукціонного дому – аж ніяк не прославляння диктатора", – пояснює представник компанії Рід Іган.

Читайте також: Картину Леонардо да Вінчі продали за рекордні $450 мільйонів

Він пропонує поглянути на автомобіль як на унікальний експонат незалежно від способу його застосування, адже "Мерседес" "не обирав свого власника і своє призначення".

З технічної точки зору машина є "шедевром" і являє собою щось більше, ніж просто автомобіль.

За словами Рода Ігана, конкретний екземпляр унікальний тим, що є безпосереднім свідком історичних подій і служить нагадуванням про те, що вони не повинні повторитися.

"Ми сподіваємося на те, що він знайде своє місце в публічному музеї або у відкритій колекції", – відзначає представник Worldwide Auctioneers.

Незалежно від того, чи збудеться його побажання, і хто в підсумку придбає автомобіль, 10 відсотків від виручених грошей підуть на реалізацію освітніх проектів на теми Голокосту і небезпеки націонал-соціалізму.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook