12 лютого цього року депутати обласної ради більшістю голосів ухвалили рішення про об’єднання Волинського обласного дитячого медичного територіального об’єднання із Волинським обласним перинатальним центром.

Читайте також: Волинському перинатальному центру передали дві станції дезінфекції рук (фото)

Про те, чи вплине це об’єднання на надання медичних послуг, чи зміниться щось у цій сфері, в ефірі програми "На часі гість" телеканалу "Аверс" говорили з генеральною директоркою Волинського обласного перинатального центру Іриною Горавською та заступницею керуючого справами, начальницею відділу з питань управління майна комунальної власності Волинської обласної ради Мирославою Якимчук, пишуть ІА Волинські новини.

Реорганізації – бути

"Так, справді, депутати обласної ради 12 лютого 2020 року ухвалили рішення про реорганізацію комунального підприємства "Волинське обласне територіальне медичне об’єднання" Волинської обласної ради шляхом приєднання його до комунального підприємства "Волинський обласний перинатальний центр Волинської обласної ради", – підтвердила Мирослава Якимчук. – Ми бачимо, що ці два заклади розташовані на одній земельній ділянці, власне, там комунікації одні для всіх. Тож було вирішено створити єдине комунальне підприємство "Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства Волинської обласної ради".

З її слів, було створено комісію з реорганізації цієї юридичної особи шляхом приєднання. Уже підписано передавальні акти, підготовлено статут закладу, який треба буде подати державному реєстратору. За цим поки що затримка, бо реєстри з 6 до 17 серпня не працюють. Та щойно вони запрацюють, голова комісії з реорганізації подасть відповідні документи державному реєстратору й ця юридична особа буде приєднана до перинатального центру. Надалі, за рішенням облради, це буде одна юридична особа, яка працюватиме для надання якісних медичних послуг громадянам.

"Перинатальний центр вже скоро рік як працює, і досить успішно, – зауважила Ірина Горавська. – Але хочу сказати, що надання медичної послуги для дітей має бути безперервним. Здоров’я дитини закладається ще з утробі матері, тому супровід вагітності, сама вагітність, розродження, запліднення, лікування непліддя, перші дні життя немовляти і спостереження за дитиною в подальшому має здійснюватися однією командою. Тоді це буде безперервна послуга, вона буде дуже ефективна. І всі батьки, які турбуються про своїх дітей, знатимуть, що саме в цей заклад треба звертатись з будь-якими проблемами і там є весь реєстр про цю дитинку – від зачаття, вагітності до того дня, коли звернулись батьки. І це все в руках однієї команди, яка працює за одними медичними настановами, за одними протоколами, знає всю історію цієї дитини".

Вона також додала, що є дуже багато суміжних команд, служб, які допомагають медикам: технічна служба, господарська, цілий штат водіїв технічної служби, які можуть бути об’єднані на два заклади.

"І якщо служби будуть об’єднані, відповідно, більше коштів залишиться на саму послугу, на надання цієї послуги, на фонд розвитку закладу, – вважає Ірина Горавська. – Це означає, що будуть закуповувати новітнє обладнання, збільшаться зарплати медичних працівників".

Також Ірина Іванівна заспокоїла батьків, щоб вони не турбувалися: дитяча лікарня нікуди не дівається, вона буде в структурі об’єднання.

Читайте також: У Волинському перинатальному центрі народилася перша трійня

"Вона залишається і буде докладено всіх зусиль для того, щоб ця дитяча лікарня набула нового змісту, – запевнила пані Ірина. – Там направду чудовий колектив медичних працівників, з якими мені вдалося познайомитись і з якими ми спілкуємося. Ми створюємо раду трудового колективу, де будуть представники кожного структурного підрозділу, які вирішуватимуть стратегію розвитку закладу. Приблизно вже ми її обдумали, але будемо шліфувати і згодом розкажемо все покроково".

Статут і стратегію нового лікувального закладу буде погоджено з трудовим колективом та розписано на певний проміжок часу.

Не секрет, що приміщення ВОДТМО давно потребують ремонту. Зокрема вже виділено сім мільйонів гривень із коштів регіонального розвитку на ремонт неонатального корпусу.

"Неонатальне відділення – це корпус на два поверхи. Кошторис на ремонт цих двох поверхів складає майже 25 мільйонів, зараз виділено майже сім. Тобто ми розуміємо, що якусь частинку відповідно до проєктно-кошторисної документації ремонтних робіт за ці кошти можна буде зробити. Єдине, що буде узгоджено і вирішено, яку саме, що перше потребує ремонту, – зазначила пані Мирослава. – Попередньо було заплановано і за сприяння народних депутатів, зокрема Ігоря Палиці, виділити повністю кошти на ремонт, вони були передбачені. Але пішли у фонд боротьби з COVID-19. Думаємо, не заважатиме нам пандемія, вона все одно закінчиться, ми будемо робити ремонт в дитячій лікарні, тому що вона справді його потребує".

Вона також розповіла, що зараз розробляють проєктно-кошторисну документацію добудови приймального відділення, пропозиції до якої надають лікарі, які там працюють.

Робота в умовах медреформи

Зі слів Мирослави Якимчук, обласні й районні комунальні заклади були підготовлені до медичної реформи.

"Дуже вдячна за це головним лікарям. Я, власне, цього не можу сказати про екскерівника ВОДТМО Сергія Ляшенка, тому що тут навіть не готовий колектив, – наголосила вона. – Для початку треба було б забезпечити медичний персонал комп’ютерами, а їх було закуплено недостатньо, аби лікарі мали можливість працювати, як належить. Ми розуміємо, що вся інформація тепер обліковується, передається у Національну службу здоров’я. Зараз ми удемо шукати кошти, це в межах 300-350 тисяч, щоб купити це комп’ютерне обладнання".

Крім того, додала вона, замало закупити програмне забезпечення та обладнання. Треба було ще й готувати медичний персонал, вчити працювати у цій програмі, а цього зроблено не було.

"Реформа – це крок вперед, це однозначно, – вважає Ірина Горавська. – Реформа – це добре, і якщо організована робота на певному рівні, то справді є можливість підвищувати зарплати медичних працівників, залишається ще й на фонд розвитку, так само зараз відбувається і у нас в перинатальному центрі. Важче буде в дитячій лікарні, бо має минути певний проміжок часу, щоб навчити лікарів заробляти гроші, бо заробляють вони за надані послуги. Для того, щоб пацієнт прийшов по цю послугу в певний заклад, він має бути відповідного рівня. Якщо потенціал медичних працівників там достатній, то потенціалу закладу, звичайно, не вистачає, не вистачає умов, матеріальної бази, над тим треба працювати".

На думку пані Ірини, потрібно розвивати ті послуги, які є рентабельними, які надають фахівці, що є дуже конкурентоздатні навіть в межах України.

"Наприклад, у нейрохірургічне відділення їдуть зі всієї України пацієнти, то послугу треба розвинути, дати можливість лікарям працювати, ще більше залучати пацієнтів і таким чином потихеньку, покроково робити заклад конкурентоздатним, таким, щоб міг заробляти на себе, на збільшення заробітної плати, на розвиток", – вважає Ірина Іванівна.

Читайте також: У Луцьку показали готовність перинатального центру до прийому хворих на коронавірус (відео)

Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства має стати лікарнею майбутнього

"Я хочу запевнити батьків і заспокоїти: дитяча лікарня працює, вона буде працювати, я щиро вірю в це і сподіваюсь, що з тим медичним персоналом, який є, з тими можливостями, які вони мають і які можуть надавати якісні медичні послуги, вона запрацює ще ліпше, – наголосила Мирослава Якимчук. – Як тільки запрацюють реєстри, роботу комісії, я сподіваюся, буде завершено, буде вичинено організаційно-правові дії, реєстратори внесуть відповідні відомості до державних реєстрів і вже далі нас чекає більш клопітка робота із напрацювання стратегії роботи нашого закладу, з визначення пріоритетів, які мають бути, власне, погоджені і радою трудового колективу, щоб визначити, яким чином заклад буде працювати і рухатися. Я думаю, що формується дуже хороша і сильна команда, у якої все вийде".

Оскільки ВОДТМО приєдналося до перинатального центру, Ірині Горавській як генеральному директору доведеться брати відповідальність за весь колектив, а це тисяча людей. Утім вона готова до цього виклику.

"Коли трохи попрацював перинатальний центр, ми казали, що це будинок щастя, то об’єднання має стати об’єднанням майбутнього, – каже Ірина Іванівна. – Навіть починаємо садити сквер майбутнього – такий символічний парк, де батьки можуть посадити дерево. От народив дитину – посади дерево.

Все об’єднання має стати об’єднанням майбутнього, щоб батьки вірили, що дитинка, яка потрапляє в цей заклад, справді має майбутнє, буде здорова, доглянута".

Читайте також: Звільнили керівника волинської обласної дитячої лікарні

Як раніше повідомлялог видання "Під Прицілом", у 2016 році на сесії обласної ради було призначено нового керівника Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання. Ним після палких дискусій у залі став підтриманий колективом закладу пан Ляшенко Сергій Васильович. Виступаючи перед обранцями громади, претендент на таку відповідальну і почесну посаду бив себе у груди й обіцяв усіляко турбуватися про здоров'я маленьких волинян та рятувати дитячі.

До призначення на посаду Сергій Ляшенко був директором ТОВ "Єврорентген", що зареєстроване за адресою: м. Луцьк, вул. Рівненська, 76, бенефіціарним власником і провадив фінансово-господарську діяльність. Основними ж обов’язками новоспеченого керівника ВОДТМО є організація роботи медичного закладу, лікувальний процес, використання бюджетних коштів, передбачених на закупівлю медичних засобів та обладнання.

Утім, прийшовши на хлібне місце, Сергій Васильович не тільки збрехав громаді Волині, що залишить підприємництво і присвятить себе порятунку дитячих життів, а й навпаки – зрозумів, які нові горизонти перед ним відкрилися, і "запрацював на повну".

З 2018 року між Волинським обласним дитячим територіальним медичним об'єднанням та Мамай Світланою Миколаївною було укладено договір про надання послуг з ремонту і технічного обстеження медичного та хірургічного обладнання (поточний ремонт давача до УЗД-апарата) і постачання матеріалів на суму 150 000 грн.. Роботи з обслуговування медичного обладнання не проводились, а відбулося усе тільки на папері. 

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook