Волинський обласний перинатальний центр запрацює у середині листопада. Спеціалісти стверджують, що аналогів йому немає в жодній області України. Голова облради Ігор Палиця відвідав заклад, аби остаточно визначити суму коштів, якої не вистачає на завершення Центру та оцінити стан його готовності до прийому перших пацієнтів.

Читайте також: Завдяки Ігорю Палиці військові госпіталі матимуть потрібне обладнання

Про це йдеться у сюжеті ТРК "Аверс".

Загальний кошторис лише будівельних робіт перинатального центру близько 165 мільйонів гривень. Як повідомив забудовник об’єкту Віктор Чорнуха, центр зводиться уже 18 років. Відновили роботу після тривалого застою лише у 2013 році. Зараз центр, з точки зору будівель ників, готовий на 100%.

У свою ж чергу медики кажуть, що залишилось тільки оснащити неонатальне відділення спеціальною кисневою системою, на яку потрібно 1 мільйон 690 тисяч гривень.

Спершу у перинатальному центрі зможуть прийняти лише 20 породіль. Однак, процес переведення пацієнтів зі старого корпусу у новий, надовго не затягнеться.

Щодо акушерсько-гінекологічного відділення, то виконувач обов’язків головного лікаря комунального закладу Ніна Загребельна розповіла, що воно міститиметься на 5 поверхах. Тут лікуватимуть та діагностуватимуть патології вагітності на ранніх стадіях. Таких медичних послуг, ні пологовий будинок, ні інші лікарняні заклади області не надають.

Читайте також: Волинську інфекційну лікарню відремонтують до кінця року

Ігор Ващенюк – начальник обласного управління охорони здоров’я сказав, що перинатальний центр надасть робочі місця для 450 спеціалістів. А від так, молодим та лікарям із досвідом, необхідно буде надати житло.

У свою чергу, голова Волинської облради Ігор Палиця пообіцяв звести такий будинок та забезпечити квартирами працівників. Окрім того Ігор Петрович запропонував обладнати в приміщенні центру і міні-готель, де змогли б зупинятися родичі пацієнтів.

"Я думаю, що знайдеться можливість зробити хоча б 10-15 номерів для батьків та родичів пацієнтів", – заявив Ігор Палиця.

Наразі, область чекає на 10 мільйонів гривень, які виділив "Фонд Віктора Пінчука" для закупівлі обладнання для перинатального центру. А ще, каже голова облради, таку ж суму обіцяв і голова уряду Володимир Гройсман.

Окрім того, 11 мільйонів планують витратити і на реставрацію старого приміщення неонатального центру обласної дитячої лікарні, оскільки воно наразі перебуває у жахливому стані.

Детальніше дивіться в сюжеті: 

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter