В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що згодні на появу власної автокефальної помісної церкви, але на канонічних засадах.

Про це повідомив заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП протоієрей Миколай Данилевич у Facebook.

Читайте також: Священики Московського патріархату відправляють дітей у табір в окупований Севастополь

"Думаю я, що це все закінчиться великим пшиком, як це було багато разів до цього. Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться", – написав він.

Протоієрей заявив, що "починати таку роботу потрібно з УПЦ (тобто Московського патріархату), а не з її сепаратних частин".

"Піджак до гудзика не пришивають, а навпаки, гудзик до піджака", – резюмував він.

Данилевич повідомив, що УПЦ МП виступає за подолання розділення і за Єдину Церкву.

Він додав, що церковна тема вигідна для діючої влади, котра використовує цю тему напередодні виборів.

"Владі, яка можливо хоче цю тему використати, щоб залишитися на другий термін, хотілося б нагадати наступне: ще ніхто в нашій країні на церковній темі не зміг цього зробити. Провали на цій темі були, а виграшів щось я не пам’ятаю", – написав він.

Данилевич додав, що обговорення президента з головами фракцій питання про створення єдиної Української православної церкви не в його компетенції.

"Це звучить так само дивно, якби ми написали: "Митрополит Онуфрій зібрав засідання Священного Синоду УПЦ. Питання буде стосуватися вступу України в НАТО", – пояснив він і додав, що неможливо вирішувати долю церкви без самої церкви.

Разом з тим, Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

Нагадаємо, що Петро Порошенко сам є адептом УПЦ МП і тому враховуючи зміну ставлення українців до Московського патріархату через події на Сході, вирішив таким чином отримати додатковий козир напередодні президентських виборів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter