У селі Піддубці Луцького району відкрили нову сучасну амбулаторію. Про це інформує Волинська обласна рада.

Читайте також: У місті на Волині відновлять роботу дитячих садочків

Реконструкція приміщення колишнього Піддубцівського ФАПу під розміщення амбулаторії загальної практики сімейної медицини, розпочалась у 2018 році. Об’єкт споруджувався упродовж двох років коштом субвенції на реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту "Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей".

Офіційне відкриття амбулаторії відбулось сьогодні, 14 липня, за участі голів обласної ради Ірини Вахович та облдержадміністрації Юрія Погуляйка, в.о. начальника управління охорони здоров’я ОДА, депутата облради Людмили Тимощук, очільників Луцької районної ради Валентина Приходька та Піддубцівської сільської ради Бориса Горбатюка, представників Світового банку, а також тутешніх медиків.

Генеральний директор Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Чертюк розповіла, що за період 2018-2020 роки освоєно майже 4,7 млн грн. Загальна площа реконструйованого приміщення – 247,2 кв м. За її словами, наразі штат медичного закладу повністю укомплектований, загалом тут створено близько десятка робочих місць.

"Для ефективної роботи амбулаторії є увесь необхідний мінімум медичного обладнання, тут повністю укомплектовано кабінети сімейних лікарів, пункт щеплень, обладнано денний стаціонар для надання якісної первинної лікувально-профілактичної допомоги. Єдиною проблемою із якою ми наразі стикнулись - це, те, що досить незначна кількість місцевих мешканців наразі підписали декларації з медиками. Для двох сімейних лікарів, які працюватимуть тут, потрібно майже 4 тисячі укладених декларацій", – зауважила вона.

У тутешній амбулаторії будуть обслуговуватись мешканці шести навколишніх сіл, зокрема: Піддубців, Гаразджі, Романова, Ботина, Верхівки та Новокотова.

Читайте також: Чиновники Волинської ОДА не впустили голову Підгайцівської ОТГ на зустріч із президентом (відео)

Голова обласної ради Ірина Вахович схвально оцінює ідею відкриття амбулаторії загальної практики сімейної медицини саме у Піддубцях. Мовляв, це наблизить місцеве населення до якісних медичних послуг, що є одним із позитивів впровадження медичної реформи.

"У зв'язку із відкриттям цієї амбулаторії доступність пацієнтів до медичної установи стала в два рази більшою. Якщо дотепер радіус охоплення місцевого населення первинною медичною допомогою був 30 км, то зараз він скоротився до 15 км", – наголосила вона.

Голова обласної ради також висловила вдячність місцевій громаді та керівництву Луцького району, адже саме вони долучились до співфінансування будівництва цієї медичної установи.

"Однією із умов Світового банку було співфінансувння проекту з місцевого бюджету. Відтак, із бюджету Луцького району було виділено понад 150 тисяч гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації з реконструкції цього приміщення, а також близько 200 тисяч гривень було виділено на забезпечення амбулаторії усім необхідним медичним обладнанням. Тобто, є гарна співпраця і ми побачили якісний результат", – резюмувала вона.

Загалом коштом Світового банку на Волині передбачене спорудження 32-ох амбулаторій загальної практики сімейної медицини на суму понад 230 мільйонів гривень. Станом на сьогоднішній день 29 із них уже збудовані та введені в експлуатацію, будівництво ще трьох має бути завершене до кінця 2020 року. Усі вони також мають бути забезпечені спеціалізованим транспртом.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook