Бюлетені для голосування в багатомандатних округах будуть більше півметра в довжину, а в мажоритарних – до 80 см. На них вперше надруковано зображення парламенту. Про ці та інші деталі випуску бюлетенів розповів на брифінгу 11 липня директор підприємства "Поліграфічний комбінат" Україна "Юрій Онищенко.

Читайте також: Виборчий кодекс прийнятий: що передбачає документ і як голосувати по-новому

Як повідомив Онищенко, всього планують виготовити 60,4 млн бюлетенів. З них близько 30 млн призначене для мажоритарних округів, а решта – для загальнодержавних, включаючи закордонні.

"Для друку бюлетенів буде використано майже 14 млн листів захищеного паперу, який важить 540 тонн", – розповів керівник комбінату.

Станом на 11 липня виготовлено вже 53,5 млн, або 84% бюлетенів. Всі 100% будуть готові до 15 липня. Як зауважив Онищенко, якщо скласти всі бюлетені в стопку, то її висота досягне найвищої вершини Африки – майже шестикілометрової гори Кіліманджаро.

Читайте також: "Ганьба! Всіх обікрав!": Порошенка з його ж мітингу вигнав обурений натовп (відео)

Зараз працівники поліграфкомбінату працюють в три зміни цілодобово і без вихідних. У виготовленні виборчих документів беруть участь більше 80% співробітників – 800 чоловік.

Як сказав заступник голови ЦВК Євген Радченко, вартість одного бюлетеня в багатомандатному окрузі становить 4 гривні 20 копійок, а в одномандатних округах – від 2 гривень 28 копійок до 4 гривень 68 копійок. Ціна залежить від кількості кандидатів і довжини листа.

"Сьогодні найменша кількість кандидатів – 5. Це в окрузі №188 у Хмельницькому. Найбільше кандидатів – 46. Це округ №133 в Одесі", – зауважив Радченко.

А голова ЦВК Тетяна Сліпачук розповіла, що на бюлетенях вперше вміщено зображення будівлі Верховної Ради.

Бюлетені для голосування в загальнодержавному багатомандатному окрузі за політичні партії мають сіро-блакитний колір, довжину 60 см і завширшки 20 см. У них вказані 22 партії з іменами перших п'яти кандидатів у списку. Бюлетені для голосування в одномандатних округах за мажоритарників будуть пісочного кольору. Їх довжина становить від 20 до 80 см. Прізвища мажоритарників розташовані в алфавітному порядку.

Графи "проти всіх" у бюлетені немає, так як вона не передбачена законодавством.

У всіх бюлетенях інформація надрукована з одного боку на українській мові. Документи мають 8 ступенів захисту з використанням спеціальних елементів і фарб.

Нагадаємо, ЦВК затвердила план дострокових парламентських виборів. Вони відбудуться 21 липня.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook